Cel mai mare creditor al Guvernului Moldovei mai acordă 70 de milioane de dolari

shadow
Joi, 09.05.2019 12:55   1323
Consiliul Directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut de 70 milioane de dolari pentru Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic din Republica Moldova.

Proiectul va finanța construcția unei linii aeriene noi de tensiune înaltă de 400 kV între Vulcănești, în sudul Moldovei, și capitala Chișinău; modernizarea și extinderea substațiilor din Chișinău și Vulcănești; precum și consolidarea sistemului de transmitere și contorizare a energiei, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

Bani pentru interconexiunea energetică

„Banca Mondială salută lansarea acestui proiect extrem de important care va ajuta autoritățile Republicii Moldova să consolideze și să diversifice infrastructura energetică a țării și să garanteze o aprovizionare stabilă și sigură pentru Moldova”, a declarat Anna Akhalkatsi, Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova.

Totodată ea a precizat că proiectul face parte dintr-un parteneriat mai larg cu Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care finanțează construcția unei stații de conversie succesivă (back-to-back) la Vulcănești.

Citiți și:

Cu cât ar urma să crească tarifele la energie ca urmare a realizării proiectului de interconexiune

El va permite de a consolida capacitatea și fiabilitatea distribuției locale a energiei în Moldova și va sprijini interconectarea viitoare a sistemului energetic moldovenesc la rețeaua europeană de energie electrică prin România.

Advertisement

Instituția menționează reducerea eficienței și capacității de generare în Moldova, care a dus la situația când 80% din energia electrică necesară pentru a satisface cererea internă este importată și se bazează pe un număr limitat de surse.

Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic va sprijini obiectivele interimare ale Strategiei energetice a Moldovei pentru anul 2030, mai precizează Banca Mondială.

Grupul Băncii Mondiale este cel mai mare creditor al Republicii Moldova

Potrivit datelor Băncii Naționale la 31 decembrie 2018, Grupul Băncii Mondiale avea o cotă de 36,7% din datoria externă publică totală sau 712,34 milioane dolari (din care datoria față de AID a constituit 619,07 milioane dolari, față de BIRD – 91,39 milioane dolari și față de CFI – 1,88 milioane dolari).

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, finanțare în sumă ce depășește un miliard de dolari a fost alocată pentru aproximativ 60 de proiecte în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active, cu un angajament total de 391,3 milioane de dolari. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, guvernanța electronică, asistența medicală, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.

Portofoliul de angajamente al Corporației Financiare Internaționale în Moldova include cinci proiecte în sumă de 17 milioane de dolari (69% împrumuturi și 31% capital propriu). Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane de dolari. Ambele instituții sunt membri ai Grupului Băncii Mondiale.

Citiți și:

Una din cele mai mari întreprinderi de stat vrea să-și ridice sediu de 120 milioane leiOportunitati