Turcii de la Onur vor construi două drumuri în Moldova pe bani europeni

shadow
Joi, 09.05.2019 07:48   2885
Compania ONUR Taahhnut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti a inițiat în sfârșit lucrările de construcție și reabilitare la drumul național M3 - sectorul Porumbrei-Cimișlia, în valoare de circa 30 milioane euro, finanțat de Banca Europeană de Investiții.

Asta după trecerea a opt luni de la decizia Administrație de Stat a Drumurilor (ASD), de a desemna compania turcă, câștigătoare a două contracte de reabilitare: a drumului național M3 - sectoarele Porumbrei-Cimișlia și a drumului de ocolire a orașului Comrat, cu o lungime totală de 37,27 kilometri și valoare totală de peste 59 milioane de euro.

Citiți și:

Turcii de la Onur au câștigat două contracte de reabilitare a drumurilor în Moldova

Proiectul de reabilitare a început cu lucrări de îndepărtare a circa 200.000 metri cubi de strat vegetal de pe ambele tronsoane. 

Potrivit Ministerului Economiei, administrația companiei ONUR a angajat deja în procesul de lucru 67 muncitori, iar pe parcursul desfășurării lucrărilor, circa 400 de specialiști vor fi implicați, dintre care 95% – din Republica Moldova. 

„Drumul național M3 – sectoarele Porumbrei-Cimișlia și drumul de ocolire a orașului Comrat – este de o importanță națională, întrucât asigură legătura capitalei și zonei centru cu singurul port cu acces la bazinul țărilor Mării Negre.

Advertisement

În același timp, construcția acestui traseu va elibera drumurile locale de traficul mașinilor de mare tonaj”, a menționat ministrul Chiril Gaburici, aflat în vizită pe șantier.

Conform contractului el trebuie să fie dat în exploatare la începutul lunii februarie 2022.

Ministrul Gaburici a declarat însă că firma care face construcția a promis că 40 la sută din lucrări vor fi efectuate anul acesta, iar darea în exploatare a ambelor porțiuni de drum va fi mult mai devreme decât termenul stipulat în contract.

De notat că reabilitarea drumului de ocolire a orașului Comrat, dar și alte segmente parte a drumului național M3 Chișinău - Giurgiulești era planificată pentru anii 2014-2016, dar așa-și nu a fost organizată licitația.

Amintim că în anii 2012-2014, consorțiul de companii turcești ONUR Taahhnut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti. și SUMMA Turizm Yatirimciliği AS, a reabilitat 44,9 kilometri a drumului Sărăteni-Soroca, începând de la intersecția Sărăteni până la intrarea în orașul Ghindești, inclusiv intersecția denivelată Sărăteni.

Atunci reabilitarea drumului a avut loc în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului.Oportunitati