Laundromat. Fostul șef al Danske Bank este acuzat de implicare în spălarea banilor

shadow
Miercuri, 08.05.2019 15:55   1570
Procurorii danezi l-au acuzat pe Thomas Borgen, fostul director executiv al Danske Bank, de implicarea sa într-unul dintre cele mai mari scandaluri de spălare a banilor din lume, potrivit Reuters, care citează ziarul danez Borsen.

Borgen este prima persoană care va fi acuzată într-un caz care implică tranzacții suspecte de aproximativ 200 miliarde de euro (224 miliarde de dolari) care au trecut prin sucursala estoniană a Danske Bank în perioada 2007-2015.

Citiți și:

Moldova și spălătoria de 200 miliarde de euro de la Danske Bank

Cea mai mare bancă din Danemarca este investigată de autoritățile din mai multe țări, inclusiv Statele Unite, unde se poate confrunta cu amenzi majore.

Borgen, care în anii 2009-2012 a fost responsabil de operațiunile internaționale ale Danske Bank, inclusiv cele din Estonia, a demisionat în septembrie 2018, după ce o anchetă a scos la iveală amploarea plăților suspecte. Atunci au apărut și informații despre 177 de clienți ai Danske, conectați și la „Laundromatul rusesc”. Toți au primit plăți prin intermediul Moldindconbank din Republica Moldova și Trasta Komercbanka din Letonia.

Procurorii au percheziționat locuința lui Borgen pe 12 martie 2019 potrivit avocatului său. Borsen a citat, de asemenea, surse anonime, spunând că procurorul danez a acuzat cel puțin alți doi foști administratori de la Danske Bank în legătură cu cazul spălării banilor, dar nu a oferit nume.

Advertisement

Borgen și avocatul său nu au răspuns la apeluri, în timp ce procurorul și Danske Bank au refuzat să comenteze, scrie Reuters.

Procurorul de stat al Danemarcei a înaintat acuzații preliminare împotriva Danske Bank în noiembrie 2018 pentru presupusele încălcări ale legii împotriva spălării banilor din țara respectivă în legătură cu sucursala sa estoniană. Procurorul a spus în acel moment că va clarifica dacă persoane din conducerea băncii ar putea fi trase la răspundere.

Scandalul privind spălarea banilor sa extins în Suedia, unde Swedbank, în luna martie, l-a demis pe directorul executiv în legătură cu afirmațiile potrivit cărora conturile baltice au fost utilizate pentru spălarea banilor. 

Conexiunea cu Moldindconbank

Menționăm că raportul de anchetă de la sucursala băncii Danske Bank din Estonia a scos la iveală că aceasta a fost utilizată în scheme de spălare a banilor, inclusiv în celebrul „Laundromat” – realizat cu implicarea directă a sistemului bancar și judecătoresc din Republica Moldova.

Investigația băncii a mai identificat 177 de clienți conectați la „Laundromatului rusesc”. Toți au primit plăți prin intermediul Moldindconbank din Republica Moldova și Trasta Komercbanka din Letonia, scria în septembrie 2018 RISE Moldova.

În Moldova pentru implicarea Moldindconbank în Laundromat nu a fost atras nimeni la răspundere. Mai mult! Fost guvernator al BNM, Leonid Talmaci, ajuns și șef la Moldindconbank susținea că aceasta nu ar fi fost o spălare, ci o migrare a banilor din Rusia în alte state.

Citiți și:

Moldindconbank, alături de Danske, Nordea și Swedbank a ajuns sub lupa autorităților americaneOportunitati