Un leu pe zi, 3 lei la zi de naștere. Cu cât ar putea crește indemnizația pentru copiii fără părinți

shadow
Miercuri, 08.05.2019 06:16   1144
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) propune majorarea cu 3%, de la 1 aprilie 2019, a îndemnizației zilnice pentru copii rămași fără ocrotire părintească.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern coeficientul de indexare constituie creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent, care a fost de 3%. Dacă din calcul rezultă fracțiuni în bani, acestea se rotunjesc la un leu în creștere, prevede documentul. 

O majorare cu 1-3 lei

Analizând normele proiectului, putem constata că prin indexarea de la 1 aprilie 2019, se va majora nesemnificativ cuantumul indemnizației zilnice pentru copii, și anume: pentru zilele obișnuite va crește de la 10 lei la 11 lei; pentru ziua de naștere a copilului se va majora de la 100 lei la 103 lei, iar pentru zilele de sărbătoare (Anul Nou, Crăciun, Paști și de Ziua Interna­țională a Copilului) de la 70 lei la 73 lei.

Pentru această majorare va fi nevoie de alocat suplimentar de la Bugetul de stat - circa 1,23 milioane lei.

Amintim că anul trecut, Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la stabilirea și plata indemnizației zilnice pentru copii, care are scopul de a spori bunăstarea materială a copiilor plasați în servicii de protecție de tip familial și comunitar, pre­cum și de a dezvolta abilitățile individuale ale copiilor privind gestionarea rațională a banilor personali.

Advertisement

De indemnizație zilnică pot beneficia copiii din clasa a cincea până la împlinirea vârstei de 18 ani, plasați în asistență paren­tală profesionistă, la casele de copii de tip familie, serviciile de tutelă/curatelă, în ca­sele comunitare pentru copii în situație de risc, în centrele de plasament pentru copiii separați de părinți.

Potrivit estimărilor de această indemnizație beneficiază circa 2.600 de copii.

Unde-i indemnizația promisă de Plahotniuc

Menționăm că la începutul acestui an, liderul democrat Vladimir Plahotniuc a promis că din acest an fiecare copil din țară cu vârsta de până la 18 ani va primi o indemnizație lunară de stat de 200 de lei.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind prestațiile sociale pentru copii a fost discutat și aprobat în prima lectură de majoritatea parlamentară din Parlamentul trecut, dar așa-și nu a fost aprobat în lectură finală.

Nici Guvernul nu a îndrăznit să își asume răspunderea pentru o astfel de inițiativă, în condițiile în care ar fi nevoie de găsit suplimentar peste 1,6 miliarde lei, bani ce nu sunt prevăzuți în bugetul de stat pentru 2019.

Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, la sfârșitul anului 2017, în țara noastră locuiau 675.974 de copii.Oportunitati