Pericolul ascuns al frecvențelor 5G. Semnalul de alarmă al meteorologilor

shadow
Luni, 06.05.2019 08:19   5080
Introducerea rețelelor de telefonie mobilă 5G ar putea afecta serios posibilitatea meteorologilor de a anticipa furtunile majore, se arată într-un articol publicat de revista Nature.

Astronomi, meteorologi și alți oameni de știință consideră că tehnologia 5G este o amenințare reală pentru observațiile științifice pe care le efectuează. 

Prognoze meteo mai puțin corecte

Or, unele dintre frecvențele utilizate de stațiile 5G (23,8 GHz) pot transmite semnale identice cu cele ale vaporilor de apă, determinând astfel sateliții să furnizeze informații eronate.

"Nu am fi știut că semnalul nu este complet natural", spune Jordan Gerth, meteorolog la Universitatea din Wisconsin-Madison. În consecință prognozele ar deveni mai puțin corecte dacă meteorologii încorporează aceste date rele în modelele lor, constată cei de la Nature.

Administrația Națiunilor Unite pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) și NASA sunt în prezent blocate într-o negociere cu Comisia Federală de Comunicații (FCC), care supraveghează rețelele wireless din SUA. NOAA și NASA au cerut FCC să colaboreze cu aceștia pentru a proteja frecvențele utilizate pentru observarea Pământului de la interferențe pe măsură ce 5G va fi lansată.

Dar FCC a scos la licitație prima bucată din spectrul 5G cu o protecție minimă. Vânzarea sa încheiat la 17 aprilie și a atras aproape 2 miliarde de dolari.

Deoarece Statele Unite sunt o piață de comunicații atât de mare, deciziile pe care guvernul le ia cu privire la modul de implementare a 5G pot influența discuțiile globale privind modul de reglementare a tehnologiei, constată Nature.

Zgomotul din rețele

Inginerii de radiofrecvență măsoară zgomotul în unități de decibel de wați. Regulatorii stabilesc controale care limitează zgomotul permis; cifrele mai negative indică controale din ce în ce mai stricte.

Advertisement

Licitația FCC a stabilit o limită de zgomot în rețeaua US de 5G - 20 de decibeli, ceea ce este mult mai zgomotos decât pragurile luate în considerare de aproape fiecare altă națiune pentru sistemele lor. Comisia Europeană, de exemplu a stabilit 42 decibeli pentru stațiile de bază de 5G, iar Organizația Mondială Meteorologică (WMO) recomandă - 55 decibeli.

Mulți speră că Organizația Mondială a Sănătății va influența autoritățile de reglementare să adopte standarde stricte de zgomot la nivel mondial la întâlnirea din toamnă din Egipt. Din cauza modului în care este proiectată scara, propunerea SUA ar permite un zgomot de peste 150 de ori mai mare decât UE și de 3.000 de ori mai mult decât planul WMO, spune Eric Allaix, meteorolog la Météo-France din Toulouse, care conduce un grup pentru coordonarea radiofrecvențelor.

Temerile viitoare

Există însă puține cercetări privind cât de mult vor fi afectate prognozele meteorologice după ce interferenta crește la frecvența 23.8 gigahertz si alte frecvențe cruciale pentru observațiile Pământului, spune Gerth. "Dar cu cât pierdem mai mult, cu atât impactul va fi mai mare", spune el.

NOAA și NASA au realizat un studiu privind efectele diferitelor niveluri de interferență a zgomotului, dar acestea nu au fost făcute publice, în ciuda cel puțin a unei cereri oficiale din partea Congresului. Un raport din 2010 al Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină a concluzionat că pierderea accesului științific la semnalul de 23,8 gigahertzi ar elimina 30% din toate datele utile în frecvențele cu microunde, care contribuie semnificativ la previziunile meteorologice globale.

Și dacă nu avem date atmosferice din Statele Unite, putem afecta dramatic previziunile pentru Europa, ale căror modele meteorologice sunt adesea conduse de condiții peste Statele Unite cu 3-4 zile mai devreme, spun experții britanici.

Departamentul de Comerț, care supraveghează NOAA, a declarat că sprijină cu fermitate politica administrației SUA în privința rețelele securizate de 5G, susținând în același timp și îmbunătățind misiunile guvernamentale și științifice critice. 

FCC intenționează să înceapă următoarea licitație de 5G, care va fi cea mai mare țară din istoria țării, în decembrie. Aceasta va implica trei benzi de frecvență - unele dintre acestea fiind utilizate pentru observarea prin satelit a precipitațiilor, a gheții de mare și a noriilor.

Autoritățile de reglementare din întreaga lume se vor reuni abia pe 28 octombrie la Sharm el-Sheikh, Egipt, pentru a încheia acorduri internaționale pentru care companiile vor putea utiliza frecvențele pentru transmisiile de 5G și ce nivel de interferență cu frecvențele de observare a Pământului este acceptabil.

Primele abonamente 5G din Europa ar urma să apară în 2019, arată Ericsson în Mobility Report. Industria de echipamente de telecomunicații va traversa o perioadă dificilă, pe măsură ce cererea de echipamente 2G, 3G și 4G va scădea, iar solicitările pentru următoarea generație vor spori abia peste doi ani.

Între 2016 și 2019, 5G s-a transformat dintr-un serviciu tehnic într-o problemă de securitate națională, după ce Statele Unite au acuzat compania Huawei că spionează prin intermediul echipamentelor furnizate și a recomandat aliaților să renunțe la utilizarea acestora. 

Citiți și:

În Republica Moldova a fost testată în premieră tehnologia 5G



Oportunitati