Ce se întâmplă în sectorul bancar? Banca Națională recomandă băncilor să nu plătească dividende

shadow
Sâmbătă, 04.05.2019 07:30   3753
În pofida profitului net de peste 1,6 miliarde de lei, obținut în anul 2018 și a profitului de peste jumătate de miliard de lei în primul trimestru al acestui an, Banca Națională a Moldovei a recomandat conducerii băncilor de a nu distribui capitalul sub formă de dividende.

Motivul invocat este necesitatea "menținerii unor bănci stabile, capabile să facă față provocărilor la adresa capitalului impuse pe de o parte de cerințele de reglementare existente și pe de altă parte de desfășurarea activităților curente, care expun băncile la diferite riscuri".

De notat că adunările generale ale unor bănci au decis deja plata de dividende acționarilor. Totodată BNM și în ultimii 2-3 ani a recomandat neplata de către bănci a dividendelor din aceleași motive.  

BNM: multe bănci încalcă limitele prudențiale

De asemenea Banca Națională atestă încalcarea de către unele instituții financiare a limitelor prudențiale.

Referitor la Regulamentul privind expunerile mari, BNM menționează că o bancă continuă să încalce limita prudențială stabilită de BNM de 15% la sută din fondurile proprii, însă aceasta dispune de un plan de diminuare a expunerii, respectând termenele stabilite în plan.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati