Investitorii se refugiază în Zonele Economice Libere din cauza instabilității

shadow
Vineri, 03.05.2019 18:19   2251

În ultima perioadă asistăm la o extindere a Zonelor Economice Libere (ZEL) prin intermediul așa-ziselor subzone. Astfel deși ca număr ZEL-urile au rămas aceleași, numărul locațiilor s-a extins cu 15 și a ajuns la 34.

Principalele argumente pentru care investitorii aleg ZEL sunt stabilitatea și previzibilitatea pe termen mediu, susține economistul IDIS Viitorul Ion Tornea.

Vânzările au crescut cu 53%

Unul din indicatorii care plasează ZEL în frunte sunt investițiile. De la începutul activității valoarea totală a investițiilor a depășit 402 milioane dolari.

Potrivit lui Tornea, ritmul de creștere este cu mult mai mare față de cel atestat în economie. În anul 2018 investițiile în ZEL au crescut cu 15% în timp ce în economia națională cu 12%. Ca rezultat ponderea investițiilor ZEL în cadrul investițiilor totale pe economie a atins cota de 20%. O cifră impunătoare în comparație cu suprafața totală a zonelor și cu pondera altor indicatori.

Referindu-se la indicatorul producției industriale, Ion Tornea a spus că în 2018 valoarea totală a vânzărilor a depășit 11,5 miliarde lei, dintre care peste 10 miliarde de lei a fost producție industrială. Față de anul 2017 creșterea a fost de 54%.

Advertisement

Totodată, ritmul de creștere a producției industriale a fost cu mult mai mare față de industria din afara ZEL, care a înregistrat o creștere de doar 3,7%.

Pe lângă producția industrială, menirea ZEL este de a stimula exporturile. De exemplu, în 2018 exporturile au constituit 9,3 miliarde de lei cu 53% mai mult față de anul 2017. Iar ponderea în totalul exporturilor țării a ajuns la 21%.

În opinia lui Tornea, ZEL-urile au importanță mare din punct de vedere economic și social pentru că angajează din ce în ce mai mulți oameni. Astfel, contribuie la crearea locurilor de muncă și plata impozitelor. Anul trecut numărul angajaților a crescut până la 16.000, net superior față de creșterea per total economie. Din punct de vedere al salariului cifrele sunt și ele în favoarea ZEL. Remunerarea medie este cu 11% mai mare față de media sectorului real din economie.

Moldova nu poate deveni o zonă economică liberă

Economistul combate și argumentele aduse contra extinderii ZEL. Unul este că rezidenții care aleg aceste locații încearcă să se eschiveze de la plata taxelor și impozitelor, dar cifrele arată contrariul, susține Tornea.

Potrivit lui, doar anul trecut rezidenții au virat în bugetul de stat taxe și impozite de peste un miliard de lei.

În concluzie, economistul a menționat că chiar dacă ritmurile de creștere ale ZEL sunt net superioare față de cele din economia națională, "trebuie să conștientizăm că acest fenomen nu poate dura la nesfârșit și nu puteam transforma întreaga țară într-o asemenea platformă".

Este important să fie create condiții similare de activitate pe întreg teritoriul țării. Investitorii aleg ZEL-urile ca urmare a stabilității și previziunii pe termen lung și a infrastructurii dezvoltate. Plasatorii de capital când vin în țară vor să fie siguri că regulile de joc nu se vor schimba or, ZEL-urile oferă acest lucru. În prezent Republica Moldova nu se regăsește printre statele care oferă reguli de joc stabile pe termen mediu, afirmă expertul.



Oportunitati