Noul proprietar al Tutun-CTC blochează trecerea trenurilor pe calea ferată de pe teritoriul său

shadow
Joi, 02.05.2019 11:38   4887
La câteva luni de la privatizarea societății Tutun-CTC, noua administrație impusă de acționarul majoritar al întreprinderii a început să creeze anumite probleme vecinilor săi.

Astfel la finele săptămânii trecute, Tutun-CTC nu a permis trecerea pe teritoriul său a căteva vagoane cu cereale ale unei companii și care erau transportate de Calea Ferată din Moldova (CFM). Acestea urmau să ajungă la Combinatul de Produse Cerealiere, aflat în vecinătatea Tutun-CTC.

Ion Paladi, șeful stației Chișinău a CFM, a confirmat acest lucru, susținând că Tutun-CTC nu a avertizat pe nimeni despre o astfel de interdicție și nici motivele acesteia.

„Așa-ceva nu s-a mai întâmplat. Ei la Calea Ferată pretenții nu au! Le au la vecinii lor de acolo - Combinatul de cereale (produse cerealiere n.r.). Cu dânșii au ceva.
- Mold-Street: Dar acolo sunt și rezervele statului?
- Ion Paladi: Da, sunt rezervele statului mai departe. Iaca azi ne vom întâlni și vom lămuri situația. Poate ei nu știu. Or au un director nou. Mai mult nu vă pot spune nimic!", a declarat Ion Paladi.

Totodată el a spus că părțile urmează să se întâlnească și să caute o soluție la problema apărută fără a specifica unde va avea loc și la inițiativa cui.

Dumitru Aramă, inginer-șef la Combinatul de Produse Cerealiere, a confirmat blocarea transportului pe segmentul de cale ferată ce trece pe teritoriul Tutun-CTC.

Advertisement

"Nu a fost nicio avertizare. Au spus doar că teritoriul le aparține și respectiv vagoanele nu pot trece", a precizat Dumitru Aramă.

De notat că chiar dacă teritoriul aparține Tutun-CTC, calea ferată a rămas la CFM și în cazul unei astfel de infrastructuri publice se aplică principiul servituții, respectiv la ea pot avea acces proprietarii terenurilor aflate după Tutun-CTC, inclusiv Combinatul de Produse Cerealiere, întreprinderea Liman, unde se păstrează rezervele statului etc.

Gheorghe Naforniță, directorul Tutun-CTC, a refuzat să comenteze susținând că nu ar fi la curent cu situația creată.

"Lăsați. De unde ați luat informația? Cine v-a dat așa informație. Prima dată aud. Nu sunt la curent cu aceasta!", a declarat el pentru Mold-Street.com, invocând perioada sărbătorilor.

Totuși el a confirmat că urmează o întâlnire cu reprezentanții de la Calea Ferată și Combinatul de Produse Cerealiere în această chestiune.

De notat că servitutea este dreptul proprietarului unui teren înfundat de a trece peste terenurile învecinate pentru a ajunge la o cale publică. În acest caz e vorba de calea ferată, dar așa-ceva se aplică și în cazul rețelelor electrice, a liniilor telefonice etc.

Amintim că la începutul acestui an Agenția Proprietății Publice a vândut cota statului de circa 91% de la societatea Tutun-CTC. Tranzacția a fost încheiată pe 11 ianuarie 2019, iar prețul a fost de 167,7 milioane lei, adică mai mic de 10 milioane dolari.

Noul proprietar este compania Le Bridge Corporation Limited, deținută de omul de afaceri Franck Arif, care deține o rețea de magazine duty free și se ocupă și cu distribuția de țigări și alte mărfuri ale unor producători. 

Citiți și:

Guvernul a vândut și întreprinderea Tutun-CTC. Prețul mai mic de 10 milioane dolariOportunitati