RISE: Premierul Filip a ajutat Uzina Metalurgică de la Râbnița să scape de sancțiunile Ucrainei

shadow
Miercuri, 01.05.2019 08:56   5637
Premierul moldovean Pavel Filip a contribuit direct la excluderea Uzinei Metalurgice de la Râbnița, controlată de autoritățile separatiste de la Tiraspol, din lista întreprinderilor față de care Ucraina a impus în mai 2018 sancțiuni, la pachet cu alte peste 700 de entități conectate la Moscova.

O investigație RISE Moldova relevă că la începutul lunii martie 2019, premierul Pavel Filip a expediat o scrisoare oficială omologului său ucrainean Volodimir Groisman, dar și președintelui Petro Poroșenko, în care solicita excluderea Uzinei "din lista entităților supuse sancțiunilor", susținând că aceasta s-ar afla într-o situație critică.

Mai mult! El a solicitat și reducerea de două ori a taxelor de export aplicate acestei întreprinderi, susținând că ele ar fi o barieră administrativă. În plus a cerut încetarea investigației antidumping față de Uzină, ca fiind nefondată și  suspendarea regimului individual de licențiere până la decizia finală a instanței de judecată.

Advertisement

La doar 10 zile de la expedierea scrisorii premierului Filip, autoritățile de la Kiev au exclus Uzina Metalurgică din lista entităților supuse sancțiunilor. În schimb au inclus o firmă din Chișinău (Novastal Prim SRL), care a intermediat anul trecut importul de fier vechi din Ucraina la Uzina Metalurgică, ocolind astfel regimul de sancțiuni impus de Kiev. 

De notat că Uzina Metalurgică de la Râbnița se află în proprietatea administrației separatiste de la Tiraspol, după ce la începutul anului 2015 miliardarul rus Alișer Usmanov s-a retras din capitalul social.

Întreprinderea pentru care a pus cuvântul Pavel Filip beneficiază în prezent de o serie de facilități fiscale și vamale.

Astfel nu achită taxe și impozite în bugetul Republicii Moldova și în plus plătește pentru gazele livrate de Moldovagaz, un preț de 3-4 ori mai mic decât cel de import.

Ultimele date relevă că în anul 2017, Uzina a avut o cifră de afaceri de 217 milioane de dolari, aproape egală cu bugetul regiunii transnistrene, și un profit de circa 13 milioane de dolari.

Întreprinderea ocupă locul doi în regiune după cifra de afaceri, fiind depășită doar de holdingul Sheriff, controlat de oligarhul local Victor Gușan.

Citiți și:

Cum UE și Moldova salvează economia TransnistrieiOportunitati