Privatizare: Fosta cantină a Guvernului și o parte din Casa Presei vândute la prețuri mici

shadow
Miercuri, 01.05.2019 10:52   4328
La începutul acestui an, mai multe imobile din Chișinău care aparțineau statului au ajuns pe mâini private la prețuri mai mici decât cele de piață. Printre ele - fosta cantină a Guvernului, o vilă cu statut de monument istoric și aproape două mii de metri pătrați din Casa Presei.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, pentru a putea cumpăra clădirile pe bani mărunți, proprietarii le-au luat inițial în arendă, iar câteva luni mai târziu au solicitat privatizarea lor.

Cantina cu teren strategic

E cazul fostei cantine a Guvernului, numită și Cantina Cancelariei de Stat, amplasată într-un loc foarte bun pe strada Alexei Mateevici, vizavi de Universitatea de Stat din Moldova și a sediului grupului Ascom.

Citiți și:

Circa 7.000 de terenuri proprietate publică a statului au ajuns la Agenția Proprietății Publice

Fosta cantină, care nu mai funcționează de un deceniu, a fost cedată cu doar 9 milioane de lei, ceea ce înseamnă că un metru pătrat a costat puțin peste cinci mii de lei, sau circa 270 de euro, scrie RISE. 

Cumpărătorul este compania Construct Deluxe SRL, al cărei proprietar este Marcel Botnariuc, un tânăr de 26 de ani dintr-un sat din raionul Florești. Firma a fost fondată pe 17 august 2018 și inițial a luat în arendă imobilele de pe strada Mateevici.

Advertisement

Se întâmpla cu două luni înainte de a bate palma cu statul.

Peste 15% din Casa Presei, privatizată într-o zi

Marcel Botnariuc, proprietarul Construct Deluxe, are un frate mai mare. Îi spune Igor și are 29 de ani. La începutul acestui an și el a făcut afaceri cu statul prin intermediul unei companii pe care o deține. Este vorba de Construct Elegant SRL, firmă cu denumire asemănătoare cu cea a fratelui mai mic. 

Similaritățile dintre cele două companii nu se opresc aici. Ambele au fost înregistrate în aceeași zi - 17 august 2018, ambele au un capital social de doar două mii de lei și ambele își au sediul juridic la aceeași adresă - strada Mateevici A, 84/1.

Construct Elegant a preluat peste o mie de metri pătrați din Casa Presei, care este amplasată la câțiva pași de clădirea Guvernului. La fel ca fratele mai mic, și Igor Botnariuc a reușit să obțină un preț bun. A cumpărat metrul pătrat cu circa 490 de euro, constată RISE Moldova.

Exact în aceeași zi în care firma lui Igor Botnariuc și-a oficializat tranzacția cu statul, și alți doi agenți economici - Quantum Imobil SRL și Rîul Vechi Prim SRL - au fost împroprietăriți din contul Casei Presei. Aceștia au cumpărat în total 700 de metri pătrați.

Astfel, statul a încasat din aceste trei tranzacții de la Casa Presei peste 16 milioane de lei. În schimb cele trei companii au intrat în posesia a peste 15 la sută din toată Casa Presei, fiind vorba preponderent de spații aflate la parterul și subsolul clădiri.

Schema de acțiune

Pe lângă bucata din Casa Presei și Cantina Guvernului, prin aceeași schemă în această iarnă au mai fost privatizate și alte imobile ale statului: o vilă de pe strada București, de lângă reședința fostului președinte Petru Lucinschii; un teren din spatele clădirii Judecătorie Chișinău, sediul Centru (anterior Ministerul Agriculturii); un teren de jumătate de hectar de pe strada Petricani care aparținea întreprinderii de stat Editura Universul etc.

Experți imobiliari susțin că prețurile de privatizare au fost de 3-4 ori mai mici decât se dau pe piață pentru astfel de imobile, dar șeful Agenției Proprietății Publice afirmă că acestea demult trebuiau vândute.

Citiți și:

„Statul nu este interesat de privatizarea întreprinderilor la un preț derizoriu”. Soluția APPOportunitati