Moldova este una dintre cele mai pașnice țări din lume

shadow
Luni, 29.04.2019 15:01   1437
În anul 2018 cheltuielile militare ale Republicii Moldova au crescut cu circa 13% și au trecut de 34 milioane de dolari, arată un raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.

În pofida acestei creșteri cheltuielile militare ale Republicii Moldova sunt printre cele mai mici din întreaga lume și practic cele mai mici din Europa, excepție făcând Islanda, care nu are deloc buget militar.

Până și Kosovo alocă de aproape două ori mai mult pentru apărare. Același studiu arată că Republica Moldova a alocat anul trecut de aproape de 10 ori mai puțin ca Georgia și de 18 ori comparativ cu Armenia, țări comparabile ca teritoriu și populație și care la fel au făcut parte din fosta URSS.

De altfel bugetul alocat de Moldova pentru apărare rămâne constant în jurul a 0,3-0,5% din PIB deja de mai mult de un deceniu. Asta în timp ce statele din regiune alocă mai mult de 2-3%.

Calculate pe cap de locuitor alocațiile militare ale Moldovei sunt de doar 8 dolari, de 10 ori mai mici ca în Georgia, de 30 de ori - ca în România și de 50 de ori mai mici decât în Rusia.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Legislația și reglementările   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati