Moldova este una dintre cele mai pașnice țări din lume

shadow
Luni, 29.04.2019 15:01   1035
În anul 2018 cheltuielile militare ale Republicii Moldova au crescut cu circa 13% și au trecut de 34 milioane de dolari, arată un raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.

În pofida acestei creșteri cheltuielile militare ale Republicii Moldova sunt printre cele mai mici din întreaga lume și practic cele mai mici din Europa, excepție făcând Islanda, care nu are deloc buget militar.

Până și Kosovo alocă de aproape două ori mai mult pentru apărare. Același studiu arată că Republica Moldova a alocat anul trecut de aproape de 10 ori mai puțin ca Georgia și de 18 ori comparativ cu Armenia, țări comparabile ca teritoriu și populație și care la fel au făcut parte din fosta URSS.

De altfel bugetul alocat de Moldova pentru apărare rămâne constant în jurul a 0,3-0,5% din PIB deja de mai mult de un deceniu. Asta în timp ce statele din regiune alocă mai mult de 2-3%.

Calculate pe cap de locuitor alocațiile militare ale Moldovei sunt de doar 8 dolari, de 10 ori mai mici ca în Georgia, de 30 de ori - ca în România și de 50 de ori mai mici decât în Rusia.

Advertisement

Anul trecut, cheltuielile militare în întreaga lume au crescut cu 2,6%, la nivelul de 1.822 de miliarde de dolari. A fost al doilea an consecutiv în care s-a înregistrat această tendință (în 2017, creșterea a fost de 1,1%), iar totalul este cel mai ridicat după 1988.

Tendința este susținută în special de SUA și China. Începând din 2017, administrația condusă de președintele american Donald Trump a lansat noi programe de achiziție de armament.

În 2018, SUA au alocat pentru apărare 649 de miliarde de dolari, aproximativ cât totalul bugetelor respective ale următoarelor opt țări în clasamentul cheltuielilor militare. Pe locul al doilea s-a plasat China, unde s-a înregistrat o creștere de 83% față de 2009. Urmează Arabia Saudită, India - în urcare cu un loc - și Franța.

Pentru prima dată, Rusia nu este printre primele cinci clasate, ci doar a șasea, după scăderi consecutive ale cheltuielilor militare începând din 2016, în contextul sancțiunilor economice impuse din 2014 de țările occidentale, ca urmare a conflictului ucrainean.

Confruntată cu războiul din regiunile estice Ucraina a alocat anul trecut pentru apărare 4,8 miliarde de dolari, cu 21% mai mult față de 2017. Şi România și majorat semnficativ bugetul militar, acesta ajungând anul trecut la circa 4,6 miliarde de dolari.

În realizarea studiilor, SIPRI se bazează pe informații din surse accesibile publicului larg ca bugetul național și bugetul destinat apărării. 

Prin "cheltuieli militare" SIPRI înțelege întregul spectru de cheltuieli suportate de stat pentru forțele armate, inclusiv achiziționarea și modernizarea de echipamente militare și armamente, salariile militare, costurile operațiunilor militare, construcții, asigurări, cercetări și educație, etc.Oportunitati