S-a închis ”Drujba” care transporta petrol din Rusia în Europa

shadow
Sâmbătă, 27.04.2019 07:04   4754
Livrările de petrol prin conducta ce leagă Federația Rusă de țările din Europa Centrală și Occidentală au fost suspendate săptămâna curentă, în legătură cu contaminarea chimică a petrolului.

Incidentul este unul jenant pentru Rusia, care are deja o reputație de partener comercial nestatornic, și cauzează daune atât vânzătorului, cât și cumpărătorilor. Vicepremierul rus Dmitri Kozak a promis că livrările de petrol nealterat vor fi ajunge la clienți în cel mult două săptămâni, iar primele volumuri de petrol ”curat” vor intra în Ucraina până la 3 mai. 

Rafinăriile de petrol din Europa de Est au încetat să mai primească petrolul rusesc neprelucrat, furnizat prin conducta ”Drujba”, după ce s-a descoperit că acesta conține concentrații mari de clor organic, comunică presa internațională. În procesul de rafinare acesta devine acid clorhidric, care este dăunător pentru uzine. 

Pierderi egale cu 10% din consum

Experții au calculat că au fost contaminate circa 1,5 milioane de barili pe zi. Întreruperea livrărilor va priva beneficiarii de volume între 1,0 și 1,5 milioane de barili de petrol pe zi, ceea ce constituie 10% din întregul consum de petrol în Europa. 

Prima țară care a ridicat problema contaminării a fost Belarus.

Advertisement

La Minsk vineri au avut loc discuții dintre reprezentanții companiilor și autorităților din Polonia, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Belarus, Ucraina și Rusia în privința identificării unor soluții eficiente și restabilirii livrărilor. Rafinăriile care importau petrol rusesc au anunțat că dispun de rezerve suficiente pentru a acoperi necesitățile de procesare, însă ar putea să caute alți furnizori dacă criza actuală va dura mai mult decât a dat asigurări vicepremierul Kozak. 

Compania rusă Transneft a trebuit să blocheze ambele ramificații ale conductei și să dea explicații partenerilor, dând vina pe terminalul SamaraTransneft, care aparține companiei private PetroNefti. Ulterior s-a recunoscut că și petrolul transportat prin portul Usti-Luga din Marea Baltică a fost contaminat. 

Suspendarea livrărilor are loc într-un moment critic pentru piața globală a petrolului, care este afectată de restricții la livrările de petrol crud din țări producătoare ca Iran, Venezuela, Canada și chiar Mexic. În același timp, Arabia Saudită și Federația Rusă au o înțelegere mai veche privind limitarea producției de petrol pentru a obține prețuri mai mari.

”Drujba” este cea mai lungă conductă de petrol din lume, având peste 5.500 de kilometri împreună cu ramificațiile către beneficiari. Construcția acesteia a început în anul 1960 și a fost finisată patru ani mai târziu.Oportunitati