O firmă din Lituania va primi 180 de milioane pentru alimentația elevilor din Strășeni

shadow
Marţi, 07.05.2019 07:11   6071
O companie din Lituania a câștigat din prima cel mai mare contract din acest an pentru prestarea de servicii de alimentație în 66 de instituții de educație timpurie, primară, gimnazială și liceală din raionul Strășeni. UAB Pontem, deși are o reputație îndoielnică, va primi 180 de milioane de lei din bugetul Republicii Moldova pentru acest scop.

UPDATE 9 mai 2019: 10.10* Proiectul, în valoare totală de circa 180 de milioane lei (pentru o perioadă de 5 ani), este unul pilot și prevede externalizarea serviciilor de alimentație a copiilor și adolescenților în instituțiile de educație din raionul Strășeni. La doar câteva săptămâni de la lansarea lui, premierul Pavel Filip s-a și grăbit să aducă laude drept un proiect ce va fi implementat cu succes, precizând că acesta va fi extins ulterior la nivelul întregii țări.

„Există mereu o rezistență când vii cu ceva nou. Dar noi vom depăși aceste lucruri prin calitate. […] Sunt sigur că proiectul va fi unul de succes și va fi extins la nivelul întregii țări”, a menționat premierul în timpul unei vizite la o grădiniță și Liceul Mihai Eminescu din Strășeni, pentru a verifica cum este implementat proiectul.

De la Strășeni în toată țara

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în prezent, în raionul Strășeni zilnic se alimentează circa 6.800 de copii care frecventează grădinița și elevi din clasele primare și gimnaziale. Nu este clar dacă hrana este subvenționată total sau parțial - și pentru care cicluri școlare, însă sursa citată precizează că de la 1 septembrie, la dorință, vor fi hrăniți contra plată și elevii din clasele V-XII, precum și cadrele didactice.

Citiți și:

Câte școli și grădinițe sunt pregătite să ofere hrană copiilor în noul an școlar

În afară de servicii de alimentație publică, agentul economic va investi în modernizarea infrastructurii și a echipamentelor în cantinele unde operează și va introduce sistemul electronic de achitare pentru hrană. UAB Pontem va dezvolta un site web, unde părinții vor putea urmări meniul zilnic al copiilor.

Licitația cu un singur participant. Cine este câștigătorul

Compania lituaniană UAB Pontem a fost singurul participant la licitația organizată de guvernul moldovean. Ea nu este un novice în domeniu și desfășoară astfel de activități în Lituania, Letonia și Ucraina, iar cifra de afaceri doar în Lituania trece de 20 milioane de euro pe an.

Firma este deținută de societatea pe acțiuni Maistas-LT, care la rândul ei are ca acționar principal compania Baltijos Paslaugų Grupė UAB (26,42%), deținută 100% de omul de afaceri Irmantas Norkus, care este și unul dintre managerii UAB Pontem.

În 2016, UAB Pontem a intrat pe piața Ucrainei și a reușit să facă o concurență dură companiilor locale, succesul pe această piață fiind posibil inclusiv susținerii deschise din partea președintelui Petro Poroșenko.

Aproximativ același scenariu se aplică și în Republica Moldova. În octombrie 2018 premierul Pavel Filip l-a primit pe Irmantas Norkus, care se ocupă de proiectele de investiții ale UAB Pontem, pentru a discuta despre modelul de organizare a alimentației în instituțiile de educație, implementat de compania respectivă în Lituania.

În comunicatul despre întrevederea șefului Guvernului cu businessmanul lituanian se menționa că „actualul sistem de alimentație în școli și grădinițe din țara noastră este depășit” și copleșit de probleme: lipsa personalului calificat, salarii mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli nejustificate și risipa banilor publici, printre altele.

„Aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale, iar modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens”, se afirma în comunicat.

În urma discuțiilor, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene, pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele țării.

Rezultatele analizei nu au fost făcute publice, iar circumstanțele intrării pe piața moldovenească a companiei UAB Pontem – dar și lipsa discuțiilor la acest subiect cu alți agenți economici sugerează faptul că aceasta a fost sprijinită direct sau indirect chiar de premierul Pavel Filip.

Descalificată și refuzată la Chișinău

Valoarea contractului este de 150 milioane lei, fără TVA, pentru 5 ani, iar el va fi implementat de o companie afiliată grupului lituanian Pontem - Pontem.X SRL din Chișinău.

Advertisement

În raionul Strășeni sunt 66 de unități (41 de grădinițe și 25 de licee și gimnazii) cu peste 13.700 de copii și elevi. În prezent compania asigură cu hrană în medie 6.800 de copii. Cât despre volumul de investiții Sergiu Brânzilă, directorul Pontem.X SRL, nu a putut oferi o cifră concretă, scuzându-se că încă se fac calculele necesare, dar și pentru că unele instituții sunt practic asigurate cu de toate, iar în altele situația este gravă.

Curios este faptul că până a ajunge la Strășeni, UAB Pontem a reușit la începutul acestui an să participe la două licitații (cu mai multe loturi) în valoare de circa 25 milioane lei, organizate de Direcția Generală Educație Tineret și Sport din Chișinău, pentru asigurarea cu hrană a copiilor din câteva școli și licee din municipiu - servicii de cantină și catering.

Compania a fost însă descalificată, deși oferta ei era mai atractivă la preț decât au propus alți participanți. Motivul invocat de autoritatea contractantă a fost lipsa parțială a documentației în limba română și ascunderea rapoartelor financiare care ar demonstra capacitatea de a executa astfel de contracte. Nici contestațiile depuse la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) nu au ajutat.

Victor Ciorba de la Asociația pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) constata într-o analiză că participarea UAB Pontem la astfel de licitații a fost o surpriză și a stricat „tradiția”.

La achizițiile publice respective participau firmele locale, care au împărțit piața între ele și obișnuiau să depună oferte fără a avea concurenți, iar prețurile solicitate coincideau până la ultimul bănuț cu valorile estimative anunțate, și desigur obțineau contractele râvnite, a afirmat Victor Ciorba cu referire la un studiu realizat de AGER, care arăta că în serviciile de alimentare pentru instituțiile de educație din municipiul Chișinău lipsește concurența reala, iar 95% din piața acestor servicii este împărțită între 5 întreprinderi mari de alimentație publică.

„Autoritățile contractante acceptă situația, dorind ca formal instituțiile să fie asigurate cu servicii de alimentație, fără să întreprindă măsuri pentru a asigura o calitate mai înaltă a produselor ce ajung în farfuriile copiilor, prin asigurarea concurenței. Astfel, ca rezultat al monitorizării a 3 licitații publice de achiziționare a serviciilor alimentare cu suma totală de peste 70.000.000 lei, pentru toate cele 90 de loturi din caietele de sarcini, a fost propusă doar câte o singură ofertă”, se menționa într-un raport al AGER.

Planurile Pontem și „bețele în roate”

Pentru implementarea proiectului său în Moldova, Irmantas Norkus a fondat la finele anului trecut firma Pontem.X SRL, prin intermediul companiei sale Baltijos Paslaugu Grupė. Aceasta are un capital social de 10.000 de lei, dintre care cota de 80% este deținută de Baltijos Paslaugu Grupė, iar 20% de Dorin Ciurea, președintele Uniunii Producătorilor din Industria Avicolă a Republicii Moldova.

Dorin Ciurea a declarat pentru Mold-street.com că până a deveni asociat, a prestat servicii juridice companiei lituaniene, iar apoi i s-a propus să devină asociat. Referindu-se la planurile UAB Pontem în Moldova, Ciurea susține că aceasta dorește să se extindă în toată țara, nu înainte însă de evaluarea rezultatelor proiectului-pilot de la Strășeni. Un alt motiv este, potrivit lui Ciurea, faptul că ”se pun bețe în roate de către cei care nu vor să cedeze, pentru că domeniul aduce bani”.

El a mai spus că Moldova este departe de Lituania la capitolul alimentația copiilor, atât la raportul preț-calitate, cât și la igienă și siguranță alimentară.

Sergiu Brânzilă, administratorul Pontem.X SRL, care se va ocupa direct de implementarea proiectului de la Strășeni, a precizat că acesta a început din 1 aprilie și că există încă o serie de probleme legate de furnizori și angajați, nu însă și la calitatea produselor. El a subliniat că asigurarea copiilor cu hrană sănătoasă este un obiectiv al companiei pe care o conduce.

„Am avut doar o săptămână de pregătire, de la semnarea contractului pentru demararea proiectului”, a explicat managerul originea problemelor. Cu puține excepții, practic întregul personal de bucătari de la instituțiile de educație a rămas să lucreze în condițiile noi, a mai spus el fără a specifica aceste condiții.

„În perioada vacanței de vară vom face anumite optimizări. E vorba de comasarea bucătăriilor de la unele grădinițe, sau de la licee și gimnazii... Vom prepara mâncarea doar la o instituție și apoi prin intermediul cateringului vom expedia la instituțiile din apropiere. Din punct de vedere economic nu este ok ca mâncarea să fie preparată în instituții cu puțini copii”, a precizat Sergiu Brânzilă.

Cât despre problemele și acuzațiile menționate în presa din alte state, Brânzilă le explică prin opoziția sistemului de alimentație publică și nedorința admiterii schimbărilor în acest sector. În acest sens el a amintit de scandalurile din trecut în domeniul alimentației publice din Moldova și de revolta părinților referitor la calitatea hranei din instituțiile de educație.

Contracte și scandaluri

Menționăm că în Ucraina autoritățile au fost acuzate că favorizează compania lituaniană. Agențiile statului, inclusiv autoritatea anti-monopol, a ignorat faptul că firmele din cadrul grupului Pontem nu corespund întotdeauna cerințelor impuse: de la numărul de angajați, la deținerea de depozite și experiență și infrastructura necesară. Cu toate acestea, ea continua să câștige licitațiile, iar companiile locale erau descalificate.

În Lituania, compania UAB Pontem a ajuns un veritabil imperiu în domeniu, controlând aproape 40% din piață, dar anul trecut a fost inclusă într-o lista neagră pentru că a furnizat lapte ce nu corespunde normelor de alimentație.

Chiar și șefa Serviciului de Achiziții Publice, Diana Vilite s-a arătat contrariată de faptul că UAB Pontem câștiga licitații de furnizare a unor produse alimentare, chiar dacă nu le producea. „Pontem nu are nici o legătură cu laptele și vacile. În imperiul lor de afaceri sunt produse de panificație, dar ei câștigă tendere de livrare a laptelui. Apare întrebarea de ce cumpărătorul nu se adresează direct la cei care se ocupă de procesarea laptelui”, se întreba Vilite.

Publicația Delfi din Lituania amintește și de faptul că denumirea actuală a firmei – Pontem (până în 2013 era Smulkus urmas) – a apărut după un scandal legat de evaziune fiscală.

Compania a urmat o procedură de „purificare” pentru a fi admisă în acest an la participarea la licitațiile pentru achiziția de servicii de alimentație a copiilor din Lituania.

Dacă purificarea din Lituania a fost eficientă și s-a extins și asupra operațiunilor din alte țări – inclusiv Republica Moldova – va arăta timpul. Cert este că piața de alimentare publică în sistemul de educație moldovenesc, care este evaluată la peste un miliard de lei anual, necesită nu doar atragerea unor jucători străini, ci și o reformare profundă a domeniului de achiziții publice.

P.S. După apariția articolului, Direcția Comunicare și Protocol a venit cu câteva precizări din partea Guvernului, privind proiectul-pilot de alimentație implementat la Strășeni:

1. Concursul de selectare a companiei a fost organizat de Consiliul Raional Strășeni cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind achizițiile publice, care nu limitează numărul de participanți, anunțul fiind public.
2. Discuțiile privind pilotarea acestui model de alimentație au avut loc pe platforma unui grup de lucru format de mai multe instituții. Ulterior, în mod transparent, responsabilitățile lor în acest proces au fost stabilite prin HG 1260 din 19.12.2018, care este publică.
3. Cele 180 milioane de lei (cu TVA) (prevăzute, apropo, pentru 5 ani) reprezintă exact bugetul alocat anterior pentru alimentația copiilor în raionul Strășeni. Nici mai mult, nici mai puțin.
4. Compania câștigătoare și-a asumat anumite angajamente, inclusiv în ceea ce privește calitatea produselor și serviciilor prestate, angajamente care urmează să fie monitorizate de către Consiliul Raional Strășeni (autoritatea contractantă)", se arată în poziția Guvernului.

În context Mold-street.com precizează că Consiliul Raional Strășeni (autoritatea contractantă) a acceptat implementarea proiectului-pilot abia pe 22 martie 2019, când deja fusese desfășurată licitația și selectată compania Pontem UAB. În decizia Consiliului Raional Strășeni nu se face nicio mențiune despre organizarea acestei licitații, ci doar că va executa decizia Guvernului.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati