Rusia a refuzat extrădarea unui afacerist dat în urmărire de Moldova

shadow
Joi, 25.04.2019 10:51   3512
Presupusul organizator al unor scheme de spălare de bani prin Republica Moldova, Leonid Katz, reținut la începutul acestui an în Rusia, se află iarăși la libertate și spune că se va întoarce în Israel.

El a fost eliberat din arest și scos din urmărire pe teritoriul Federației Ruse, în baza unei ordonanțe a Procuraturii regionale din domeniul transportului din orașul Mineralinîe Vodî.

Citiți și:

De ce israelianul Leonid Katz, suspectat de CNA de spălare de bani, nu mai este căutat de Interpol

Decizia a fost argumentată prin cererea Procuraturii Generale a Federației Ruse de a anula arestul la domiciliu a lui Katz și care în urma unei verificări a constatat că nu există motive pentru a satisface cererea de extrădare depusă de Procuratura Generală a Republicii Moldova.

Amintim că afaceristul a fost reținut de grănicerii ruși pe 3 ianuarie 2019, în aeroportul din orașul Mineralinîe Vodî din sudul Rusiei.

Advertisement

Motivul invocat atunci a fost faptul că afaceristul este dat în urmărire de către autoritățile din Moldova pentru comiterea infracțiunii prevăzute în art.243 al.(3), lit.b al Codului Penal (spălare de bani în proporții deosebit de mari ce se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani).

Prin decizia judecătoriei orașului Mineralnîe Vodî, pe 5 ianuarie 2019, lui Leonid Katz i-a fost aplicată pedeapsa sub formă de 40 de zile de arest pentru a fi extrădat. Ulterior la cererea avocaților și ca urmare a faptului că este grav bolnav, instanța de apel a decis că el va sta în arest la domiciliu până pe 2 mai 2019.

Doi ani în urmă, Leonid Katz, care ar fi avut afaceri conectate la oficialii de rang înalt din Republica Moldova, a fost reținut la Moscova la cererea autorităților de la Chișinău. Peste două luni de zile el reușea să scape de arest și să plece în Israel. 

Conexiunile politice ale justiției l-au scăpat de Interpol

În noiembrie 2015, CNA a inițiat o anchetă, iar instanțele au emis un mandat pentru arestarea lui Katz, acuzând omul de afaceri de organizarea unei grupări transnaționale, specializată în spălare de bani. El era suspectat că ar fi creat în acest scop câteva companii în Moldova și a fost dat și în urmărire internațională.

Autoritățile din Moldova au apelat și la Interpol, dar această organizație a refuzat să îl includă în listele criminalilor dați în căutare internațională pe motiv că "urmărirea omului de afaceri este motivată politic", iar justiția din Moldova este subordonată unui lider politic local.

Katz a negat acuzațiile CNA, susținând că ar fi jertfa unei înscenări din partea unor influenți afaceriști și oficiali de stat din Moldova, care îi sunt datori cu 5 milioane de dolari, iar mandatul de arest pentru 30 de zile emis pe numele său se bazează pe mărturiile unei persoane ce a lucrat pentru afaceristul Platon și aceasta deja de câteva ori și-a schimbat depozițiile.Oportunitati