Întreprinderile Mici și Mijlocii cer drepturi și reforme

shadow
Miercuri, 24.04.2019 16:35   2894
Acces la informație, dreptul la reglementări clare, dar și dreptul la un tratament corect și profesionist. Sunt câteva dintre cele opt drepturi esențiale ale întreprinderilor din țara noastră în raport cu instituțiile de stat, pe care le solicită a fi respectate Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii (AIM) din Moldova.

Într-o Declarație a Drepturilor IMM-urilor, AIM susține că își propune să informeze antreprenorii despre drepturile lor în raport cu instituțiile de stat.

Potrivit președintelui AIM, David Smith, o astfel de declarație este necesară pentru că multe companii din Republica Moldova fie nu știu cum să-și apere drepturile, fie se tem să o facă.

„IMM-urile constituie motorul economiei Republicii Moldova, reprezentând aproape 98% din numărul total de întreprinderi. Însă tot întreprinderile mici și mijlocii sunt cele mai vulnerabile în raport cu statul și funcționarii acestuia. De aceea, sperăm că Declarația drepturilor IMM-urilor va permite, pe de o parte, întărirea capacităților antreprenorilor, iar pe de altă parte va constitui un angajament fundamental pentru autoritățile publice în relația cu sectorul ce angajează și asigură venituri pentru aproape 60% din forța de muncă din țară”, a declarat președintele AIM, David Smith.

Advertisement

Deși drepturile enumerate în Declarație se referă la lucruri extrem de simple, totuși, practica de antreprenoriat arată că și la acest nivel există multiple carențe.

Pentru a le înlătura și a informa antreprenorii despre drepturile lor, AIM va organiza în următoarea perioadă o campanie de informare și îndeamnă antreprenorii să semneze Declarația drepturilor IMM-urilor fie electronic, fie fizic, la sediul Alianței. Ulterior, documentul va fi prezentat autorităților centrale și discutat cu acestea și asigurată susținerea pentru drepturile IMM-urilor.

Directorul executiv al AIM, Liliana Busuioc, a îndemnat Guvernul Republicii Moldova să promoveze reforme, să modifice sau să elaboreze legi noi și să implementeze legislația existentă pentru a proteja drepturile cuprinse în Declarație.

„În cazul în care aceste drepturi sunt protejate, facem apel către funcționarii din diferite instituții, la nivel național și local, să depună toate eforturile pentru ca aceste drepturi să fie respectate și promovate în spiritul unei competiții loiale și a bunei guvernări”, a spus Liliana Busuioc.

Întreprinderile semnatare ale Declarației se vor angaja, în schimb, să aducă aportul în edificarea în Republica Moldova a unei economii prospere, libere și transparente, a subliniat Liliana Busuioc.

De notat că peste 90% din întreprinderile din Moldova sunt mici și mijlocii și ele generează mai multe de jumătate din PIB-ul țării.



Oportunitati