„O dovadă a eșecurilor guvernanților.” Economia Moldovei va crește cu doar 2,5% în acest an

shadow
Miercuri, 24.04.2019 06:14   1744
În anul 2019, PIB-ul Moldovei va crește cu doar 2,5%, cel mai scăzut nivel din anul 2015, ajungând la 205 mliliarde de lei în expresie nominală, se arată în studiul “Tendințe în economia Moldovei” elaborat de experții de la Institutul Național de Cercetări Economice (INCE).

Aceasta va fi cea mai mică din anul 2015, arată studiul. Totodată prognoza INCE este una dintre cele mai pesimiste, în condițiile în care FMI, Guvernul și Banca Mondială au prognozat o creștere economică mai mare de 3,5% pentru 2019.

O creștere sub potențialul țării 

„Acest ritm de majorare a PIB-ului nu corespunde potențialului economic al țării și nivelului mediu înregistrat in anii 2000-2018 de 4,4%. Ea pare a fi prea pesimistă. Dar, având în vedere situația socio-economică actuală a țării destul de complicată și că, acest an este anul alegerilor continue, ritmul de creștere prognozat poate fi considerat ca acceptabil și real de a fi înfăptuit", susțin autorii studiului.

În același timp pentru atingerea măcar a acestei creșteri autorii precizează este "strict necesar de a asigura o stabilitate macroeconomică, în primul rând în sectoarele financiar-bancar și monetar-creditar, dar și o stabilitate politică în țară".

Directorul INCE, Alexandru Stratan, a ținut să precizeze că această creștere economică slabă ține și de “specificul acestui an, căci țara trece printr-o perioadă electorală, care nu poate fi numită drept un fenomen pozitiv pentru dezvoltarea economică”.

“După alegerile parlamentare urmează alegerile locale și nu este exclusă nici posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate. Economia nu este pregătită pentru astfel de situații, când cheltuielile bugetare cresc și investițiile, dimpotrivă, se reduc, iar mediul de afaceri așteaptă aprobarea unei noi politici de stat”, a afirmat Alexandru Stratan.

Când Moldova va ajunge la nivelul din 1990

Potrivit economistului, dacă se mențin actualele ritmuri de creștere economică, abia în anul 2022, Republica Moldova va ajunge la 95% din nivelul anului 1990, înainte de destrămarea Uniunii Sovietice.

Advertisement

“Este necesar să înțelegem că Moldova se află la un nivel scăzut de utilizare a propriului potențial, iar pentru o creștere stabilă în viitor, PIB-ul ar trebui să crească anual cu 7-8%”, a concluzionat spus expertul.

Potrivit INCE la determinarea evoluției economiei naționale în anul 2019 s-au luat în calcul următoarele premise: 

• Un an agricol cu condiții climatice medii favorabile, cu o creștere egală cu 1-2%. Procentul de creștere, relativ scăzut, se explică prin faptul că, în ultimii 3 ani (2016-2018) s-au marcat cele mai bune rezultate din 2015 și, este puțin probabil, ca în anii apropiați, acest sector să evolueze cu ritmuri de creștere mai mari, deși potențialul acestui sector este departe de a fi epuizat;
• O majorare a producției industriale de 2,8% ceea ce corespunde nivelului aproximativ atins de această ramură în ultimii 3 ani:
• O majorare cu 9,5% a exporturilor de mărfuri și cu 12,2% – a importurilor, ceea ce va duce la o creștere a soldului deficitar al balanței de plăți față de anul anterior. Nivelul de avansare a exportului se prevede a fi cu circa 2% sub nivelul ultimilor 3 ani, iar a importului – cu circa 1%, însă dacă comparăm cu media din ultimii 4 ani, apoi aceste avansări sunt net superioare;
• O majorare cu 4,5% a investițiilor în active imobilizate, ceea ce în situația socio-economică tensionată în legătură cu problemele de ordin politic, care au un impact negativ asupra climatului investițional, s-ar putea de considerat ca destul de bună, ținând cont și de evoluția nestabilă a acestora din ultimii ani.

O dovadă a eșecurilor guvernanților în administrarea țării

Autorii atrag atenția și la o serie de probleme neglijate de autorități și care nu favorizează o creștere economică sustenabilă. Astfel situația demografică a țării se înrăutășește de la un an la altul, iar Republica Moldova intră în Top-10 țări ale Europei în care populația scade cu o viteză amenințătoare.

Un alt fenomen menționat de INCE este înrăutățirea imaginii țării în clasamentul internațional. Astfel Republica Moldova ocupă locul 83 în Indexul Statului de Drept 2019, mai jos decât Belarus, Algeria, Burkina Faso, Guyana, Vietnam și China. România ocupă poziția 31, iar Ucraina – 77.

Totodată experții de la INCE atrag atenția și la fenomene precum încălcările drepturilor omului, cazurile de persecuție politică, amenințări și șantaj, dar și pedepsele prea mici pentru corupție și concentrarea mass-mediei în mâinile oligarhilor.

În plus ei constată și faptul că încrederea publică în guvern a scăzut la un minim istoric, ca urmare a jafului bancar din 2014. Iar faptul că Moldova, conform indicelui Produsului Național Global per capita după PPC cu 5.200 de dolari, continuă să rămână pe ultimul loc în Europa, este o dovadă a eșecurilor guvernanților în administrarea țării, se mai constată în studiul INCE.Oportunitati