Piața serviciilor IT din Moldova a ajuns la 154,4 milioane de dolari

shadow
Marţi, 23.04.2019 16:04   547
În anul 2018 piața serviciilor IT a ajuns la 154,4 milioane de dolari, iar până anul 2024 ar urma să crească până la 262,26 milioane dolari, arată date ale studiului "Moldovan IT Players Priming for Worldwide Presence”.

Potrivit estimărilor experţilor de la International Data Corporation (IDC), în anul 2019 piaţa serviciilor IT va creşte cu circa 20% şi va constitui 182,46 milioane de dolari, după care ritmul de creştere va încetini la o medie anuală de sub 10%.

Răzvan Savu, expert al IDC a afirmat că circa 79% din piaţa serviciilor IT din Moldova este orientată spre prestarea serviciilor outsourcing pentru companii străine şi doar 21% - pe satisfacerea nevoilor pieţii interne.

Către anul 2024 decalajul se va majora în favoarea serviciilor outsourcing care vor ajunge la peste 82% din piaţă.

Potrivit lui Răzvan Savu, pe măsură ce piața IT din Republica Moldova devine din ce în ce mai stabilă, se evidențiază caracteristicile competitive ale acesteia în raport cu cele din regiune sau chiar la nivel internațional.

Advertisement

„Experiența de lucru în culturi de pe toate continentele, preocuparea pentru calitatea serviciilor și accentul pus pe mediul de lucru al angajatului fac parte din avantajele strategice de care pot beneficia companiile ce aleg să înceapă sau să extindă colaborarea lor în Republica Moldova", a accentuat expertul.

Prezent la lansarea studiului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici a declarat că sectorul IT este unul strategic pentru țara noastră, iar "industria IT din Republica Moldova este foarte competitivă și generează o valoare adăugată mare".

Potrivit MEI, studiul elaborat de International Data Corporation (IDC) ar arăta că firmele moldovenești "contribuie la dezvoltarea unei game largi de produse interne americane și din UE în diferite domenii, cum ar fi fintech, automotiv și telecomunicații, care utilizează tehnologii Big data, Cloud și Internetul obiectelor (IOT)".

De asemenea, IDC a efectuat şi o evaluare amplă a potențialului capitalului uman disponibil în domeniul IT, calificărilor acestuia, sistemului educațional în proces de modernizare, sectorului asociativ dinamic, infrastructurii de afaceri moderne low cost, care oferă spații pentru coworking, evenimente pentru networking profesional, concepere și creștere de startup-uri IT.

De notat că firmele IT ce se înregistrează în IT Park din Moldova se bucură de numeroase facilităţi fiscale şi achită cele mai mici taxe în bugetul de stat.Oportunitati