Preţul petrolului a urcat la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018

shadow
Marţi, 23.04.2019 12:12   622
Cotaţia barilului de petrol Brent a urcat marţi, 23 aprilie, la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, după ce Statele Unite au sporit presiunile economice asupra Iranului. Efectul ar putea fi o majorare a preţurilor la benzină şi motorină în următoarele zile.

Astfel la bursă, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut marţi până la 74,5 dolari, scumpindu-se cu circa 5% în ultimele 5 zile şi cu aproape 11% în ultima lună.

Este adevărat că preţul mai are până la maximele de 86-87 de dolari pentru un baril de la începutul lunii octombrie 2018, cele mai mari din ultimii patru ani, dar dacă evoluţiile continuă în acelaşi ritm ar putea ajunge în scurt şi la acele nivele. 

Analiştii de la Barclays apreciază că decizia SUA "va duce la o înăsprire semnificativă pe piaţa petrolului" şi va afecta estimarea băncii privind un preţ mediu al cotaţia barilului de ţiţei de 70 de dolari în 2019.

Advertisement

Înainte de reintroducerea sancţiunilor, Iranul era al patrulea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu aproape trei milioane de barili pe zi, însă în luna aprilie 2019 exporturile Iranului au scăzut sub pragul de un milion de barili pe zi.

SUA a anunţat luni că pune capăt derogărilor care permiteau unui număr de opt ţări să cumpere petrol iranian. Preşedintele Donald Trump intenţionează astfel "să aducă la zero exporturile" de ţiţei iranian şi "să priveze regimul de la Teheran de principala sa sursă de venituri", a anunţat Casa Albă.

Începând din 2 mai, China, India, Turcia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwanul, Italia şi Grecia urmează să înceteze orice achiziţii. 

"Dacă nu respectaţi acest lucru, vor exista sancţiuni" a ameninţat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo. "Noi intenţionăm să aplicăm aceste sancţiuni", a insistat el, potrivit AFP.

"Statele Unite, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), trei dintre cei mari producători de energie din lume, împreună cu prietenii şi aliaţii noştri, se angajează să facă astfel încât pieţele mondiale ale petrolului să rămână suficient de aprovizionate", a anunţat ieri, într-un comunicat Casa Albă.Oportunitati