Prețul petrolului a urcat la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018

shadow
Marţi, 23.04.2019 12:12   1284
Cotația barilului de petrol Brent a urcat marți, 23 aprilie, la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, după ce Statele Unite au sporit presiunile economice asupra Iranului. Efectul ar putea fi o majorare a prețurilor la benzină și motorină în următoarele zile.

Astfel la bursă, cotația barilului de țiței Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut marți până la 74,5 dolari, scumpindu-se cu circa 5% în ultimele 5 zile și cu aproape 11% în ultima lună.

Este adevărat că prețul mai are până la maximele de 86-87 de dolari pentru un baril de la începutul lunii octombrie 2018, cele mai mari din ultimii patru ani, dar dacă evoluțiile continuă în același ritm ar putea ajunge în scurt și la acele nivele. 

Analiștii de la Barclays apreciază că decizia SUA "va duce la o înăsprire semnificativă pe piața petrolului" și va afecta estimarea băncii privind un preț mediu al cotația barilului de țiței de 70 de dolari în 2019.

Advertisement

Înainte de reintroducerea sancțiunilor, Iranul era al patrulea mare producător de petrol din cadrul Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu aproape trei milioane de barili pe zi, însă în luna aprilie 2019 exporturile Iranului au scăzut sub pragul de un milion de barili pe zi.

SUA a anunțat luni că pune capăt derogărilor care permiteau unui număr de opt țări să cumpere petrol iranian. Președintele Donald Trump intenționează astfel "să aducă la zero exporturile" de țiței iranian și "să priveze regimul de la Teheran de principala sa sursă de venituri", a anunțat Casa Albă.

Începând din 2 mai, China, India, Turcia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwanul, Italia și Grecia urmează să înceteze orice achiziții. 

"Dacă nu respectați acest lucru, vor exista sancțiuni" a amenințat șeful diplomației americane Mike Pompeo. "Noi intenționăm să aplicăm aceste sancțiuni", a insistat el, potrivit AFP.

"Statele Unite, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU), trei dintre cei mari producători de energie din lume, împreună cu prietenii și aliații noștri, se angajează să facă astfel încât piețele mondiale ale petrolului să rămână suficient de aprovizionate", a anunțat ieri, într-un comunicat Casa Albă.Oportunitati