Curățarea pieței de creditare nebancară

shadow
Miercuri, 24.04.2019 07:09   1977
Circa 30% din companiile de pe piața de credite nebancare și leasing financiar sunt pasibile de sancțiuni, inclusiv cu efect de ordin administrativ și penal, susține Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

Potrivit CNPF, în prezent 140 de companii dețin dreptul de a desfășura cu titlu profesional activități care implică acordarea de credite nebancare și leasing financiar, în condițiile Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară, în vigoare de la 1 octombrie 2018. 

Asta după ce în teremenul de șase luni s-au conformat noilor cerințe, inclusiv cu privire la ajustarea mărimii minime a capitalului social (în primul an de minim 100.000 de lei) și dezvăluirea structurii de proprietate a acționarilor și beneficiarilor efectivi, până pe 30 martie 2019.

Potrivit legii nominalizate, Comisiei i-au fost conferite atribuții în materie de supraveghere a organizațiilor de creditare nebancară, respectiv activitățile aferente acestui sector sunt validate doar cu autorizarea CNPF.

Advertisement

În perioada menționată, în jur de 10 entități de creditare nebancară au încetat benevol activitatea și au depus setul de documente în acest sens.

În același timp, aproximativ 30% din fostele organizații de microfinanțare și companii de leasing nu s-au conformat noilor cerințe, nu au prezentat actele necesare pentru a fi înregistrate în Registrul ținut de CNPF.

Prin urmare, entitățile corespunzătoare sunt pasibile de sancțiuni, inclusiv cu efect de ordin administrativ și penal, susține autoritatea de reglementare.

Menționăm că termenul limită este 1 ianuarie 2021, până la care organizațiile de creditare nebancară urmează să-și redimensioneze mărimea minimă a capitalului social, cuantumul respectiv fiind majorat până la 300.000 lei.

Conform datelor CNPF, la 1 ianuarie curent, activele deținute de organizațiile de creditare nebancară au depășit suma de 7,5 miliarde de lei, fiind în creștere cu 38%, față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, s-a majorat semnificativ și portofoliul de împrumuturi și leasing financiar, care s-a cifrat la peste 6,4 miliarde lei, având un spor procentual de 40%, în comparație cu 1 ianuarie 2018. Valoarea medie a unui împrumut a constituit 14,2 mii lei.

În context, CNPF atestă creșterea stabilității financiare a sectorului de creditare nebancară, grație sporirii continue a capitalului propriu, care la 31 decembrie 2018 a însumat 2,4 miliarde de lei.Oportunitati