În Ucraina sunt publicate listele datornicilor băncilor falite, în Moldova aceste date sunt secrete

shadow
Marţi, 23.04.2019 07:16   859
Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar din Ucraina a publicat listele tuturor debitorilor, directorilor și foștilor acționari ai băncilor insolvabile, care trebuie să ramburseze datoriile, indiferent de mărimea acestora, conform deciziei instanțelor de judecată.

Pentru prima dată, Fondul a publicat liste de debitori pe site-ul oficial în martie 2019, iar în viitor, datele vor fi actualizate trimestrial.

Pentru a simplifica accesul utilizatorilor, listele sunt făcute publice în format Excel, pot fi descărcate uşor, dar nu pot fi redactate şi respectiv modificate.

Fondul de garantare a depozitelor notează că listele includ persoanele care, la data întocmirii listei, nu au rambursat integral suma datoriei, determinată a fi recuperată prin hotărâri judecătorești. Listele conțin date despre toți debitorii, indiferent de dimensiunea datoriilor.

Acestea sunt compilate în conformitate cu dispozițiile articolului 6 din Legea Ucrainei "Cu privire la accesul la deciziile judecătorești" și conțin informații anunțate public în instanță.

Lista cuprinde debitori de la 57 de bănci din Ucraina aflate acum în procedura de insolvenţă.

Advertisement

De exemplu în cazul Delta Bank (falimentată de afaceristul Mikola Lahun), de unde au dispărut la fel ca şi în trei bănci din Moldova, circa un miliard de dolari prin intermediul unor scheme dubioase şi a unor bănci din Letonia, găsim numele a peste 28.000 de persoane fizice şi juridice ce au datorii.

Cea mai mare sumă restantă trece trei miliarde de hrivne (circa 100 milioane de euro la cursul actual) şi aparţine firmei Faktorial care anterior se numea sugestiv Bonnie and Clyde (ca şi a celebrilor spărgători de bănci din SUA).

Cea mai mică sumă este de doar 78 de hrivne şi aparţine unei persoane fizice.

Mai adăugăm că în Republica Moldova listele debitorilor la băncile ce au dat faliment şi sunt în procedură de lichidare sunt confidenţiale, invocându-se atât secretul bancar, cât şi legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal.

Până şi deputaţilor li s-a refuzat oferirea listelor persoanelor fizice şi juridice ce au beneficiat de bani, de exemplu de la cele trei bănci din cadrul Shorholding, implicate în furtul unui miliard de dolari.

În Ucraina, Fondul de garantare a depozitelor din sectorul bancar are împuterniciri mai largi, inclusiv şi de recuperare a activelor bancare furate şi funcţionează mai eficient. În acelaşi timp, Fondul de garantare a depozitelor din sectorul bancar din Republica Moldova are împuterniciri mai restrânse şi se ocupă doar cu acumularea de la băncile comerciale a contribuţiilor băneşti şi administrarea acestora.Oportunitati