Cea mai mare barieră la exportul mărfurilor moldovenești în Rusia

shadow
Duminică, 02.06.2019 07:55   4528
Pe 3-4 iunie, la invitația președintelui Igor Dodon, la Chișinău, în vizită de lucru este așteptat reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul Dmitri Kozak.

Din momentul numirii sale în calitate de reprezentant special al Kremlinului pentru relațiile comerciale cu Moldova, în iulie 2018, Dmitri Kozak nu a vizitat încă niciodată Chișinăul, dar l-a primit de multe ori pe Igor Dodon la Moscova.

Citiți și:

Oferta Rusiei: Renunțați la integrarea în UE, cumpărați energia noastră și rămâneți în CSI 

Oficial, acesta vine să discute întregul spectru al raporturilor bilaterale dintre Chișinău și Moscova. Scopurile concrete ale vizitei, care în mod normal este coordonată și cu Guvernul, nu sunt clare, iar în contextul crizei politice prin care trece Republica Moldova vizita are mai mult conotații politice și geopolitice decât economice.

Președintele Dodon susține însă că Dmitrii Kozak nu intenționează să discute despre formarea coaliției de guvernare. "El vine ca un reprezentant special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu țara noastră, pentru a discuta despre planurile de extindere a cooperării bilaterale", a declarat șeful statului, pentru agenția Tass.

În contextul promisiunilor repetate făcute de liderul moldovean vis-a-vis de oportunitățile economice și comerciale oferite de Rusia, și în legătură cu acutizarea relațiilor dintre Moscova și Kiev, este cazul de evaluat oportunitățile oferite de Rusia, menționate cu treabă și fără de Dodon.  
 
De ce scad exporturile spre Rusia
 
Ultima data, în ajunul alegerilor parlamentare, Dodon și Kozak au discutat la Moscova despre mecanismele de soluționare a problemelor ce apar la tranzitul prin Ucraina a mărfurilor moldovenești exportate în Rusia. Problemele însă așa și nu au fost depășite, în pofida faptului că socialiștii favorizați de Kremlin au avut un rezultat bun la scrutin - asta vedem din cifrele oficiale privind comerțul moldo-rus.
 
Evoluția exporturilor de mărfuri moldovenești în Rusia și România, anii 2007-2018, milioane de dolari

Sursa: Mold-street.com în baza datelor statistice

Astfel în primele trei luni ale anului 2019, exporturile de mărfuri moldovenești pe piața rusă au scăzut cu 3,4%. În același timp în Turcia s-au majorat de 2,3 ori, în România și Polonia - cu aproape 18% etc. În consecință acum Rusia este abia al cincilea partener la exporturile din Moldova cu o cotă de doar 8% din total, în urma României, Germaniei, Turciei și Italiei.

Advertisement

Scăderea exporturilor a avut loc în condițiile în care la finele anului trecut Guvernul Federației Ruse a introdus cota zero la taxele vamale pentru exportul către Rusia a legumelor, fructelor (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conservelor de fructe și legume, dar și a produselor vitivinicole, pe o perioadă de șase luni (1 ianuarie-30 iunie 2019).

În aceste condiții putea fi anticipată o creștere a exporturilor spre Federația Rusă, măcar una simbolică.

"Noi monitorizăm în permanență situația și de la începutul anului și până în prezent nu am observat o majorare semnificativă a exporturilor de fructe sau legume", ne-a declarat Iurie Fală, de la Asociația Moldova-Fruct. Totodată el explică situația și prin faptul că Rusia deja produce o mare cantitate de fructe, în special mere, și în consecință cota importului se diminuează.

Efecte minore și noi promisiuni

Centrul Expert-Grup a estimat că decizia autorităților ruse de a aplica cota zero la unele mărfuri „s-ar reflecta asupra a 41% din totalul exporturilor anuale cu astfel de produse destinate pieței Federației Ruse (având ca perioadă de referință exporturile din perioadele similare ale anilor 2015-2017)”.

„În termeni absoluți, inițiativa dată exprimată în valoarea taxelor vamale, care nu vor fi achitate în perioada scutirii (adică 1 ianuarie – 30 iunie 2019) se poate ridica la maxim 3 mil. USD (având aceeași perioadă de referință a anilor 2015-2017)”, se arată într-o analiză a Expert-Grup.

În aprilie 2019, Igor Dodon a anunțat în cadrul unei emisiuni la postul Accent TV că speră să negocieze din nou cu omologul său rus Vladimir Putin anularea taxelor vamale la exportul către Rusia a mărfurilor din Republica Moldova, introduse acum cinci ani.

Întrevederea lui Dodon cu Putin a avut loc pe 29 mai 2019, în cadrul ședinței Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice din Nur-Sultan, Kazahstan. Singurul rezultat al acesteia este înțelegerea privind vizita lui Kozak la Chișinău.

Pe de altă parte la finele anului trecut, Guvernul Rusiei a cerut Ministerelor Dezvoltării Economice, Agriculturii și a celui de Externe, ca până pe 20 martie 2019 să elaboreze măsuri pentru o eventuală extindere a termenelor aplicare a cotei zero a taxei vamale, la exportul către Rusia a mărfurilor moldovenești.

Dacă nu s-a anunțat până acum despre o decizie, aceasta semnifică că încă nu e momentul politic cel mai prielnic. Fapt confirmat chiar de Dodon, care susține că partea rusă are întrebări pentru Guvernul de la Chișinău, "în special despre minimizarea posibilității de a reexporta aceste mărfuri din țări terțe".

În plus, în opinia președintelui, există o serie de alte probleme legate de cooperarea bilaterală pe care vicepremierul Federației Ruse intenționează să le discute la Chișinău.

Incertitudine și noi „surprize” în relația cu Rusia

În opinia economiștilor de la Expert Grup, relațiile comerciale între Republica Moldova și Federația Rusă de mai mult timp se află într-o zonă de incertitudine, unde ultima poate în orice moment să genereze noi „surprize” ce vizează exporturile moldovenești.

„De cele mai multe ori, însă, aceste inițiative survin fie în momentul apariției necesității de a penaliza acțiunile necoordonate ale autorităților de la Chișinău (cum ar fi semnarea Acordurilor de Asociere și Liber Schimb cu UE n.r.), fie în cazul susținerii demonstrative a unor exponenți politici autohtoni.

Astfel, evoluția dată din domeniul cooperării comerciale între Republica Moldova și Federația Rusă (ce vizează scutirea de plata taxelor vamale pentru anumite produse moldovenești) se încadrează perfect în logica enunțată, iar acest act de „bunăvoință” din partea Federație Ruse nu a inspirat prea multă încredere în contextul unei perioade electorale”, susține Expert-Grup.

„Nu taxele vamale sunt cea mai mare problemă!”

În opinia experților, evoluția exporturilor principalelor categorii de produse vizate de scutiri de plata taxelor vamale indică clar asupra faptului că nu taxele vamale sunt cea mai mare problemă a producătorilor.

La mijloc este modul netransparent de selectare a companiilor admise să exporte pe piața din Federația Rusă, fapt ce permite infiltrarea intermediarilor în canalele de distribuție (cu impact asupra prețurilor de achiziție) și descurajarea producătorilor. ”În aceste condiții, ar fi mai apreciabilă schimbarea retoricii în discuțiile cu Federația Rusă anume pe această dimensiune”, au notat economiștii acestui think tank.

De altfel, existența unor scheme la exportul de fructe și legume în Federația Rusă a fost demonstrată și de investigațiile jurnalistice, iar menținerea lor denotă că există un „interes” economic din parte unor structuri politice, care se alimentează din schemele date.

Dincolo de toate acestea se poate de constatat că în ultimii ani Rusia a demonstrat cu brio că este gata să folosească diverse mecanisme de strangulare a economiei Moldovei și de influențare a politicului, inclusiv și șantajul direct, verbalizat de fostul vicepremier Dmitri Rogozin. Totul pentru a obține dividende politice și a avea la Chișinău o conducere dependentă de Moscova.  

Citiți și: 

Sancțiunile ruse accelerează reorientarea economiei moldovenești spre piața UE

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol. Oportunitati