„Statul nu este interesat de privatizarea întreprinderilor la un preț derizoriu”. Soluția APP

shadow
Luni, 22.04.2019 07:17   1190
Agenția Proprietății Publice (APP) anunță că va folosi mai pe larg parteneriatele public-private, în loc de privatizarea întreprinderilor din Moldova ce necesită investiții în dezvoltare.

Asta după ce a analizat experiența internațională, care arată că întreprinderile au realizat un salt în dezvoltare datorită unor platforme create de parteneriatul public-privat. 

În loc de privatizare, parteneriate

“Statul nu este interesat de privatizarea întreprinderilor la un preț derizoriu. De aceea, căutăm alternative pentru dezvoltarea lor. Una din soluții este parteneriatul public-privat și vom propune o listă a entităților care au potențial în anumite domenii astfel încât să fie publice toate oportunitățile existente pentru investitori", a declarat Vladimir Baldovici, directorul general al APP și președintele Consiliului Național pentru parteneriatul public-privat (CNPPP).

Oficialul a spus în cadrul ședinței dedicate inițierii unor proiecte de parteneriat public-privat că procedura de aplicare pentru investitori va fi simplificată, dar în schimb ei vor fi responsabilizați "la maximum la etapa implementării proiectelor”. 

Citiți și:

Un proiect eșuat: ce a făcut exploratorul american de gaze și petrol în Moldova timp de doi ani

Prezent la eveniment, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a constatat că infrastructura actuală a terminalelor vamale necesită o modernizare pentru a gestiona mai eficient capacitățile de import/export.

Printre proiectele de parteneriate public-private anunțate sunt crearea de terminale vamale interne și nu la frontiera de stat, ceea ce ar fluidiza traficul prin coridoarele internaționale de transport.

Advertisement

"Aceasta ar eficientiza activitatea atât a colaboratorilor Serviciului Vamal, cât și cea a întreprinzătorilor. Această soluție va contribui și la asigurarea condițiilor necesare pentru activitatea întreprinzătorilor din țară. În proiect se prevede construirea unor terminalele moderne la nordul, centrul și sudul Republicii Moldova", a declarat Vitalie Vrabie, șeful Vămii. 

Tehnică agricolă și fabrică de sticlă

Agenția Proprietății Publice a venit cu o propunere de parteneriat public-privat privind dezvoltarea și diversificarea activității întreprinderii de stat Mecagro, ce activează în domeniul mecanizării agriculturii și industriei prelucrătoare din Republica Moldova și depinde de factori sezonieri.

Investitorul privat ar urma să aducă investiții în retehnologizarea procesului tehnologic, care vor permite dezvoltarea și diversificarea activităților întreprinderii, inclusiv punerea în funcțiune a unor noi linii de producere a utilajului agricol. 

Membrii CNPPP au susținut și propunerea de modernizare a activității Portului Fluvial Ungheni - întreprindere de stat ce activează în domeniul transportului naval.

Situația financiară la întreprindere este una critică, iar pentru a eficientiza activitățile portului este necesar de realizat măsuri concrete care ar permite dezvoltarea Portului Fluvial, inclusiv asigurarea traficului fără întrerupere de la Marea Neagră până la debarcaderele gestionate de întreprindere. 

O soluție urgentă se cere și pentru dezvoltarea activităților de stocare și prelucrare a deșeurilor periculoase a Centrului de gestionare a deșeurilor periculoase, o întreprindere care activează în domeniul elaborării soluțiilor tehnice pentru eliminarea deșeurilor periculoase, inclusiv cele acumulate istoric.

Pentru a dezvolta activitățile întreprinderii în condiții de protecție maximă a mediului ambiant este necesară modernizarea completă a tehnologiilor care va permite punerea în funcție a unui ciclu complex de colectare, stocare, eliminare sau prelucrare a deșeurilor periculoase. 

A mai fost pus în discuție proiectul modernizării Fabricii de sticlă din Chișinău, întreprindere ce necesită un control riguros al calității producției fabricate în conformitate cu standardele europene, dar și asigurarea cu personal calificat. 

La fel, s-a propus atragerea investițiilor private și la întreprinderea pentru cercetarea în selecție și hibridarea suinelor Moldsuinhibrid din Orhei. 

Proiecte avem, mai puțin investiții

În cei aproape opt ani de când în Republica Moldova se realizează parteneriate publice-private (PPP) au fost semnate în total peste 80 de contracte (12 la nivel central și circa 70 la nivel local), de la medicină la utilități, construcție de apartamente, la evacuarea deșeurilor la aeroport, fiind asumate investiții de peste 10 miliarde lei. O mare parte din aceste proiecte nici măcar nu au început și nici-unul nu a fost dus încă până la capăt.

Citiți și:

Cum milioanele de la Aeroport au „zburat” la administrația președinției RusieiOportunitati