O fostă ministră și deputată democrată a descoperit cine-i de vină pentru criza de pe piața farma

shadow
Luni, 22.04.2019 06:01   3311
Actualmente sistemul farmaceutic al Republicii Moldova se confruntă cu o scăderea drastică a calității serviciilor farmaceutice prin implicarea nespecialiștilor în exercitarea activității farmaceutice, constată Valentina Buliga, director general al Casei Naționale de Asigurări Sociale în teza sa de doctor în științe farmaceutice.

Lucrarea vicepreședintelui Partidului Democrat din Moldova "Repere legislative și manageriale ale securității farmaceutice", susținută pe 18 aprilie 2019, abundă cu constatări și aprecieri dure privind situația de pe piața farmaceutică și asigurarea populației cu medicamente. 

De pe piață au dispărut medicamentele vitale 

Astfel autoarea susține că în prezent în Republica Moldova se atestă "micșorarea accesibilității fizice prin dispariția unor medicamente vitale de pe piața farmaceutică, precum și a accesibilității economice ca rezultat a imperfecțiunii mecanismului de formare a prețurilor pentru medicamente".

Această afirmație este practic copy/paste din nota de argumentare a unui proiect de hotârâre a Parlamentului, promovat în anul 2017, de Valentina Buliga, pe atunci deputat din partea PDM.

Un alt fenomen scos în evidență de actuală șefă a CNAS este "ignorarea și încălcarea normativelor demografic și geografic privind amplasarea și extinderea farmaciilor comunitare", dar și "majorarea continuă a pieței farmaceutice tenebre ca rezultat a imperfecțiunii mecanismului automatizat de evidență a circulației medicamentelor".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Legislația și reglementările   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati