A doua ca mărime bancă din Moldova rămâne sub administraţia temporară a Băncii Naţionale

shadow
Sâmbătă, 20.04.2019 10:32   872
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis prelungirea pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 20 aprilie 2019, a mandatelor administratorilor temporari ai Moldindconbank.

Potrivit BNM, administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii instituite anterior la Moldindconbank. Totodată autoritatea bancară susţine că banca activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Citiţi şi:

Moldindconbank, alături de Danske, Nordea și Swedbank a ajuns sub lupa autorităților americane

Funcția de administrator temporar şi preşedinte la Moldindconbank va fi exercitată în continuare de Victor Cibotaru, iar Consiliul băncii va fi condus de Giedrius Steponkus, cetățean al Lituaniei, fost membru al Consiliului de supraveghere și vicepreședinte al Bursei de Valori din Vilnius, membru al grupului Banking Stakeholder Group (European Banking Authority).

Advertisement

Regimul de intervenție timpurie, a fost introdus de BNM pe 20 octombrie 2016, când au fost suspendate drepturile a unui grup de acţionari ce acţionau concertat şi deţineau 63,89% din acţiunile Moldindconbank. Acestea acţiuni ar fi aparţinut direct sau prin interpuşi, afaceristului Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani închisoare. 

Ulterior acţiunile au fost puse sub sechestru şi apoi scoase la mezat. O lună în urmă, pe 18 martie 2019, în cadrul unei licitații cu strigare pe piața reglementată a Bursei de Valori, compania Doverie-Invest SA din Bulgaria, care a obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, a achiziționat 3.173.751 acțiuni ale Moldindconbank, achitând peste 764 milioane de lei.

Noul proprietar, firma Doverie-Invest din Bulgaria a fost creată în decembrie 2018 de către Doverie United Holding AD. Acționarii principali ai holdingului sunt Sopharma AD - 32,82% și Telekomplet AD - 6,92%, companii afiliate milionarului bulgar Ognyan Donev și lui Radosvet Krumov Radev, un fost șef din cadrul Securității din Bulgaria.

Moldindconbank este a doua ca mărime bancă din Moldova şi în ultimii ani a fost implicată în mai multe operaţiuni şi tranzacţii dubioase: de la spălarea a peste 20 de miliarde de dolari provenţi din Rusia (Laundromatul), la manipularea pieţei valutare în anii 2014-2015.

Citiţi şi:

Cine și cum a câștigat zeci de milioane de lei de pe urma manipulării pieței valutareOportunitati