A doua ca mărime bancă din Moldova rămâne sub administrația temporară a Băncii Naționale

shadow
Sâmbătă, 20.04.2019 10:32   1604
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis prelungirea pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 20 aprilie 2019, a mandatelor administratorilor temporari ai Moldindconbank.

Potrivit BNM, administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii instituite anterior la Moldindconbank. Totodată autoritatea bancară susține că banca activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Citiți și:

Moldindconbank, alături de Danske, Nordea și Swedbank a ajuns sub lupa autorităților americane

Funcția de administrator temporar și președinte la Moldindconbank va fi exercitată în continuare de Victor Cibotaru, iar Consiliul băncii va fi condus de Giedrius Steponkus, cetățean al Lituaniei, fost membru al Consiliului de supraveghere și vicepreședinte al Bursei de Valori din Vilnius, membru al grupului Banking Stakeholder Group (European Banking Authority).

Advertisement

Regimul de intervenție timpurie, a fost introdus de BNM pe 20 octombrie 2016, când au fost suspendate drepturile a unui grup de acționari ce acționau concertat și dețineau 63,89% din acțiunile Moldindconbank. Acestea acțiuni ar fi aparținut direct sau prin interpuși, afaceristului Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani închisoare. 

Ulterior acțiunile au fost puse sub sechestru și apoi scoase la mezat. O lună în urmă, pe 18 martie 2019, în cadrul unei licitații cu strigare pe piața reglementată a Bursei de Valori, compania Doverie-Invest SA din Bulgaria, care a obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, a achiziționat 3.173.751 acțiuni ale Moldindconbank, achitând peste 764 milioane de lei.

Noul proprietar, firma Doverie-Invest din Bulgaria a fost creată în decembrie 2018 de către Doverie United Holding AD. Acționarii principali ai holdingului sunt Sopharma AD - 32,82% și Telekomplet AD - 6,92%, companii afiliate milionarului bulgar Ognyan Donev și lui Radosvet Krumov Radev, un fost șef din cadrul Securității din Bulgaria.

Moldindconbank este a doua ca mărime bancă din Moldova și în ultimii ani a fost implicată în mai multe operațiuni și tranzacții dubioase: de la spălarea a peste 20 de miliarde de dolari provenți din Rusia (Laundromatul), la manipularea pieței valutare în anii 2014-2015.

Citiți și:

Cine și cum a câștigat zeci de milioane de lei de pe urma manipulării pieței valutareOportunitati