Şi benzina se va scumpi. Tendința de depreciere a leului moldovenesc față de dolar se menține

shadow
Vineri, 19.04.2019 09:20   1531
Moneda națională continuă să se deprecieze față de dolarul american. Astfel a ajuns la nivelul de 17,91 lei pentru un dolari, cea mai înaltă cotație din august 2017. În consecință în următoarele zile ar putea urma o scumpire a benzinei și motorinei.

În același timp comparativ cu moneda europeană, leul s-a apreciat puțin și pentru vineri, 19 aprilie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 20,15 lei pentru un euro.

Casele de schimb valutar cumpărau joi, 18 aprilie, euro cu 20,0-20,15 lei pentru o unitate, iar dolari cu 17,8-17,85 pentru o unitate. Un euro era vândut cu 20,20-20,25 lei, iar un dolar cu 17,95-18,0 lei.

De notat că de la începutul lunii aprilie, leul moldovenesc a pierdut aproape 3% din valoare.

După evoluțiile din ultimele zile de pe piața valutară internă, Banca Națională a Moldovei (BNM) susținea că deprecierea leului ar fi fost influențată și de cele ce se întâmplă în ultimul timp, pe piețele financiare externe.

Advertisement

Astfel BNM menționa că s-a atestat o apreciere a monedei europene comparativ cu dolarul, pe fondul unor evoluții favorabile a indicatorilor macroeconomici ai zonei euro.

Totodată instituția afirma că nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, "existând decalaje minore între cerere și oferta de valută străină", iar principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal.

De notat că deprecierea leului a provocat deja scumpirea unor produse agricole și alimentare, iar în scurt timp ar putea să crească și prețul la benzină și motorină.  Asta și după ce la bursele internaționale s-a scumpit petrolul și derviatele sale, susțin reprezentanții companiilor petroliere.

De asemenea nu este exclusă o ajustare a tarifelor la resursele energetice. Or, aceste produse se tranzacționează în dolari americani.

Citiți și:

Primele efecte ale deprecierii leului: S-au scumpit unele produseOportunitati