Şi benzina se va scumpi. Tendinţa de depreciere a leului moldovenesc faţă de dolar se menţine

shadow
Vineri, 19.04.2019 09:20   980
Moneda naţională continuă să se deprecieze faţă de dolarul american. Astfel a ajuns la nivelul de 17,91 lei pentru un dolari, cea mai înaltă cotaţie din august 2017. În consecinţă în următoarele zile ar putea urma o scumpire a benzinei şi motorinei.

În acelaşi timp comparativ cu moneda europeană, leul s-a apreciat puţin şi pentru vineri, 19 aprilie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 20,15 lei pentru un euro.

Casele de schimb valutar cumpărau joi, 18 aprilie, euro cu 20,0-20,15 lei pentru o unitate, iar dolari cu 17,8-17,85 pentru o unitate. Un euro era vândut cu 20,20-20,25 lei, iar un dolar cu 17,95-18,0 lei.

De notat că de la începutul lunii aprilie, leul moldovenesc a pierdut aproape 3% din valoare.

După evoluțiile din ultimele zile de pe piața valutară internă, Banca Națională a Moldovei (BNM) susţinea că deprecierea leului ar fi fost influenţată şi de cele ce se întâmplă în ultimul timp, pe piețele financiare externe.

Advertisement

Astfel BNM menţiona că s-a atestat o apreciere a monedei europene comparativ cu dolarul, pe fondul unor evoluții favorabile a indicatorilor macroeconomici ai zonei euro.

Totodată instituţia afirma că nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, "existând decalaje minore între cerere și oferta de valută străină", iar principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal.

De notat că deprecierea leului a provocat deja scumpirea unor produse agricole şi alimentare, iar în scurt timp ar putea să crească şi preţul la benzină şi motorină.  Asta şi după ce la bursele internaţionale s-a scumpit petrolul şi derviatele sale, susţin reprezentanţii companiilor petroliere.

De asemenea nu este exclusă o ajustare a tarifelor la resursele energetice. Or, aceste produse se tranzacţionează în dolari americani.

Citiţi şi:

Primele efecte ale deprecierii leului: S-au scumpit unele produseOportunitati