Studenții de la 6 universități din Moldova au generat soluții la probleme majore ale societății

shadow
Joi, 18.04.2019 08:33   2192
Metodele de învățare bazate pe probleme - un know-how în Republica Moldova - pot stimula tinerii să se implice în identificarea principalelor provocări în societate și să genereze idei competitive pentru depășirea acestora.

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a găzduit recent o prezentare publică a propunerilor pe care cinci echipe concurente de la șase universități din țară le-au elaborat în vederea soluționării unor probleme complexe cu care se confruntă societatea moldovenească prin prisma la cele 17 obiective ale Dezvoltării Durabile. Evenimentul a culminat cele 45 de zile de rulare a proiectului-pilot ”Introducerea în Republica Moldova a metodelor de învățare bazate pe probleme: Sporirea competitivității și angajamentului studenților (PBL – Problem-Based Learning)”, care a fost implementat cu sprijinul Programului Erasmus+ al Uniunii Europene. 

Experiența danezilor

La proiect au participat studenți de la UTM, Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Studii Economice (ASEM), Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF), Universitatea de Stat din Bălți (USB), și Universitatea de Stat din Cahul (USC) – care au format echipe interdisciplinare și inter-instituționale, fiind instruiți de personalul Universității din Aalborg, Danemarca. 

Potrivit coordonatorului proiectului ”Erasmus+ PBLME”, Romeo Țurcan, conferențiar la Universitatea Aalborg, scopul proiectului a fost de a-i învăța pe tineri să identifice probleme din viața reală și de a dezvolta abilități de analiză a situației și de generare a ideilor ce pot contribui la soluționarea acestor probleme. Participanții la proiect au fost selectați în bază de concurs, dintre studenții anului 3 de la cele 6 instituții de învățământ superior din Moldova. Ei au studiat o serie de provocări cu care se ciocnesc diverse grupuri din societate și au ales în mod independent problemele pentru care au formulat propuneri concrete de rezolvare, beneficiind de mentorat din partea profesorilor instituțiilor respective.

Gândește global, acționează local

În fața juriului, colegilor și a presei, studenții implicați în proiect au demonstrat devotamentul față de principiul ”Gândește global, acționează local”. Ei au tratat, utilizând metode de cercetare și studii de caz, câteva subiecte importante, și anume: 

a) ”Impactul reciclării asupra incluziunii socio-economice în Republica Moldova”, 

b) ”Analiza impactului biomasei asupra gospodăriilor țărănești”, 

c) ”Cum dezvoltarea durabilă a localităților rurale influențează calitatea apei potabile”, 

d) ”Analiza impactului incluziunii sociale a persoanelor cu vârsta 60+ asupra dezvoltării instituțiilor publice”, 

e) ”Activitatea parteneriatului public-privat în problemele de mediu în contextul dezvoltării durabile”. 

Prezentarea și argumentarea a fost urmată de dezbateri cu membrii juriului, care au testat gradul de pregătire a autorilor pentru apărarea ideilor și fezabilitatea soluțiilor propuse.

Advertisement

Unele idei au demonstrat un nivel avansat de maturitate a tinerilor, în opinia membrilor juriului. 

Idei ce merită atenția autorităților

Rodica Verbeniuc, directorul Agenției de Investiții a Moldovei (AIM) și unul dintre membrii juriului, consideră că părerile studenților trebuie să conteze în orice societate bazată pe cunoaștere și dezvoltare continuă. 

”Este foarte important să fim conștienți de câteva momente. Una – percepția perspectivei pe care o au tinerii de astăzi, la nivelul lor de formare. Doi la mână – diversitatea problemelor pe care ei le abordează, adică care dintre problemele societății sunt identificate de ei drept importante și primordiale. De aici, de fapt, ar începe acel dialog public-privat cu implicarea lor, pentru a le putea influența sistemic prin abordarea lor. Pe mine concursul m-a impresionat prin felul în care ei și-au selectat obiectivele și au știut să le integreze, atât în materie de mediu și ecologie, incluziunea vârstnicilor în câmpul muncii, cât și în privința responsabilității sociale, demonstrând o gândire progresistă”, a declarat șefa AIM pentru Mold-Street.com. 

Câteva dintre idei sunt ”absolut viabile” și merită atenția autorităților, a mai spus Rodica Verbeniuc, referindu-se în particular la transformarea biomasei în sursă de energie alternativă.

”Echipa care a vorbit la acest subiect a fost foarte convingătoare, a venit cu date statistice și argumente bune. Chiar ar putea deveni un proiect investițional, care poate fi propus unui eventual investitor pentru implementare. Această metodă de Problem-Based Learning s-a dovedit a fi o abordare nu doar academico-teoretică, ci și tehnico-practică, cu aplicativitate largă”, a punctat funcționara. 

Problemele identificate sunt reale

Dorin Recean, CEO la compania Performa și un alt membru al juriului, s-a lăsat mai greu convins și i-a bombardat pe tineri cu întrebări, ca într-un final să recunoască pentru Mold-Street.com că i-ar angaja pe unii dintre ei, dacă ar primi CV-urile lor după absolvire.

”Noi am evaluat în primul rând echipele și cu siguranță sunt două echipe merituoase, două echipe chiar extraordinare. Le-aș recomanda oricui, inclusiv mie”, a spus el. 

Fostul ministru al Afacerilor Interne s-a arătat încrezut că există un teren destul de mare de aplicabilitate  pentru ideile prezentate.

”Toate proiectele prezentate definesc probleme reale, care solicită și soluții reale. O parte dintre aceste soluții le-am auzit aici, altă parte urmează a fi dezvoltate. Cert este că echipele au intuit care sunt adevăratele probleme ale societății și au oferit, să spunem așa, viziuni de rezolvare. Nu au fost create careva instrumente specifice sau soluții concrete, dar direcția este cea care trebuie”, a menționat Dorin Recean. 

Cei 6 membri ai comisiei de evaluare au analizat ideile studenților conform unui set de criterii, inclusiv

Relevanța problemei, inclusiv pentru societatea moldovenească;

Relevanța proiectului de cercetare folosit;

Relevanța literaturii / teoriilor aplicate;

Originalitatea constatărilor / rezultatelor;

Originalitatea în abordarea problemei;

Spiritul de echipă.

Din prezentarea despre schimbările demografice în Republica Moldova: 

”Studiul realizat ne permite să evidențiem faptul că integrarea persoanelor 60+ în cadrul instituțiilor publice poate avea atât influență pozitivă, cât și negativă. Influența pozitivă s-ar manifesta prin ghidarea tinerilor angajați, fiind demonstrat în cercetarea de față că cunoștințele, abilitățile și experiența acumulată pe parcursul anilor de către persoanele în vârstă le permit acestora să devină mentori profesioniști. Pe de altă parte, odată cu înaintarea în vârstă, au loc anumite schimbări cognitive, iar modificările structurale și funcționale ale creierului se corelează cu modificările cognitive legate de vârstă, inclusiv modificări ale structurii neuronale, pierderea sinapselor și disfuncția rețelelor neuronale. De aceea, productivitatea persoanelor vârstnice scade la sarcinile care necesită luarea unei decizii eficiente și rapide, scade viteza de procesare a sarcinii, memoria de lucru și funcția cognitivă executivă”.

Cele 6 universități din Moldova, participante la proiect, au reproiectat și implementat, începând cu 1 septembrie 2017, următoarele programe de studiu de licență, bazate pe PBL: Inginerie Software (UTM), Drept (USM), Administrarea Afacerilor (ASEM), BA în sănătate publică (USMF), Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor (USC), Administrația Publică (USB). 

Proiectul ”Erasmus+ PBLMD” este implementat cu suportul financiar al Comisiei Europene. Oportunitati