„Mai mult de 5 ani am așteptat această zi!” BERD a reluat finanțarea firmelor prin bănci din Moldova

shadow
Joi, 18.04.2019 06:55   4300
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va aloca prin intermediul băncilor comerciale Moldova Agroindbank și Victoriabank linii de finanțare în sumă a câte 5 milioane de euro pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și alinierea acestora la standardele europene.

Banii vor fi oferiți din EU4Business-EBRD Line, un program comun BERD-UE destinat întreprinderilor mici și mijlocii din Georgia, Republica Moldova și Ucraina, țări care au semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Reluarea finanțării de către BERD

Deși sumele nu par atât de semnificative pentru cele două mari bănci din Republica Moldova, evenimentul este unul simbolic și important. El marchează reluarea finanțării IMM din Moldova de către BERD prin intermediul celor mai mari bănci locale, suspendată cinci ani și ceva în urmă ca urmare a atacurilor raider asupra acționarilor și a lipsei de transparență în sistemul bancar.

„Astăzi deschidem cu adevărat un nou capitol în dezvoltarea sectorului bancar al Moldovei, un capitol în care actorii-cheie sunt transparenți și respectă cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă”, a declarat Henry Russell, director BERD pentru Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina.

El a subliniat că s-a ajuns la o etapă importantă, în care „băncile din Moldova se restabilesc și revin la activitățile lor normale, de afaceri, astfel că noi putem să le acordăm împrumuturi pentru ca ele să poată să finanțeze economia reală, să finanțeze IMM-urile, ceea ce este un lucru foarte important”.

Advertisement

Sergiu Cebotari, președintele MAIB a accentuat că acest eveniment este și unul simbolic. „Mai mult de 5 ani am așteptat această zi!", a spus Cebotari.

Totodată el a menționat că 90% din totalul întreprinderilor din Moldova sunt IMM-uri și că o mare parte din ele sunt clienți ai Moldova Agroindbank, de aceea „este mai mult decât binevenit acest proiect”.

În același context președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu a precizat că know-how-ul de la Banca Transilvania (acționarul majoritar) va ajuta foarte mult instituția pentru a folosi fondurile oferite de BERD "într-un mod care să ajute clienții”.

Condițiile de creditare

Potrivit acordurilor de împrumut semnate de cele două bănci cu BERD, valoarea maximă a unui credit este de circa 3 milioane de euro, iar termenul standard este de 4 ani, care însă poate fi prelungit de instituția financiară beneficiară. Totodată creditele au o componentă de grant de 10-15% din sumă, iar rata dobânzii este una de piață.

Fondurile sunt disponibile pentru investiții ce au scopul de a îmbunătăți calitatea și procesele de producere ale întreprinderilor din Moldova, și pentru a consolida poziția acestora pe piața UE. Exportatorii pot lua împrumuturi pentru a face investiții în vederea atingerii standardelor UE în domeniile protecției mediului, sănătății și siguranței, calității și inofensivității produselor.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul activităților sale în țară, Banca a investit 1,2 miliarde de euro în peste 125 de proiecte din sectorul financiar, cel agroalimentar, energetic, de producere și infrastructură.Oportunitati