Primele efecte ale deprecierii leului: S-au scumpit unele produse

shadow
Miercuri, 17.04.2019 07:52   5832
Dolarul și moneda europeană continuă să se aprecieze față de moneda națională. Astfel un euro costa deja 20,15 - 20,30 lei, iar dolarul a trecut de nivelul de 17,80 lei, ceea ce reprezintă o creștere de peste 2% într-o singură săptămână.

Totodată de la începutul lunii aprilie, leul a pierdut mai mult de 3% din cotația s-a față de principalele valute: dolarul și moneda europeană.

Primele efecte: scumpirea unor produse agricole

Efectele sunt deja vizibile prin creșterea cererii de valută, dar și prin scumpirea unor mărfuri. De exemplu prețurile la anumite produse agricole s-au majorat cu 5-10%. De exemplu companiile specializate oferă acum un preț de 6,10-6,50 lei pentru un kilogram de floarea soarelui, în dependență de regiunea țării, comparativ cu maximele de 5,7-6,0 lei pentru un kilogram, câteva săptămâni în urmă. E o creștere de circa 7%.

Prețul la soia a crescut și mai mult – cu circa 10%: de la 5,30 la circa 5,90 lei pentru un kilogram. În schimb prețurile la cereale nu au înregistrat modificări esențiale din luna februarie 2019.

„Creșterea prețurilor la unele produse agricole, precum soia sau floarea soarelui se datorează în special la doi factori: creșterea cursului dolarului și stocurile reduse de aceste produse în țara noastră”, a declarat pentru Mold-Street.com, Iurie Rija, directorul companiei Agro-Floris.

La unele produse alimentare la fel au fost atestate mici ajustări de preț, dar greul abia urmează. Or, dacă se scumpește materia primă, va urma majorarea de preț la unele produs finite. 

În plus deprecierea leului poate duce în sus tarifele la gaze, energie electrică și alte utilități.

Advertisement

Un semnal pentru politicieni ca să formeze noul guvern

Experții explică actuala depreciere a leului prin mai mulți factori. În primul rând este cererea mai mare de valută, care este explicată atât prin scumpirea cu circa 26% a gazului furnizat de Rusia, cât și prin o dorință autorității de reglementare de a schimba raportul cursului de schimb față de perechea dolar și euro, fapt menționat câteva zile în urmă de doctorul în economie Sveatoslav Mihalache.

Adică chiar autoritățile joacă contra leului, iar această se explică prin nevoia de a acumula mai mulți bani la buget, din taxele aplicate la produsele de import, dar prin stimularea exportului de produse.

Al doilea factor, a cărui impact este deocamdată greu de estimat este criza politică și lipsa unui parlament și guvern efectiv. Potrivit Infotag, prin deprecierea leului, „partidele politice și deputații care au trecut în noul Parlament primesc un semnal că trebuie să negocieze mai rapid și să formeze noul guvern”.

O situația aproape similară s-a atestat patru ani în urmă, când după furtul miliardului și alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2018, timp de două luni și jumătate partidele politice nu puteau ajunge la un consens pentru formarea unui nou Guvern.

Atunci leul a pierdut circa 30% din valoare în special ca urmare a aruncări pe piață de către Guvern și BNM a circa 10 miliarde de lei, pentru a astupa gaura creată de frauda bancară. La aceasta s-a suprapus criza politică, panica din rândul populației și manipularea pieței valutare de către anumiți jucători.

Şi acum pe piață există îngrijorări deosebite în legătură cu o posibilă panică din partea populației, care poate duce la o devalorizare și mai mare a leului. Or pe conturile la vedere de la bănci se află circa 20 de miliarde de lei.

Cu toate acestea Banca Națională deține suficiente pârghii pentru a preveni o evoluție mai periculoasă prin deprecierea mai semnificativă a leului. Or rezervele valutare sunt de circa 2,8 miliarde de dolari. În plus sunt și multe pârghii administrative, care pot fi aplicate băncilor, care sunt principalii jucători pe această piață.



Oportunitati