Companii aeriene din Moldova implicate în transport de militari și arme în Libia, sancționate

shadow
Vineri, 12.04.2019 07:18   1734
Autoritatea Aeronautică Civilă a Moldovei a sancționat în sfârșit două companii aeriene ce au fost menționate de câteva ori în rapoartele Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite ca implicate în transport de militari și echipamente pentru așa-zisa Armată Națională din estul Libiei condusă de mareșalul Khalifa Haftar.

UPDATE: 15 aprilie 2019. 16.00

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a anunțat pe 11 aprilie că "pentru unii operatori aerieni care exercită activități de zbor în afara Republicii Moldova (Orientul Mijlociu, Asia și Pacific) au fost dispuse măsuri restrictive prin interzicere operării unei aeronave (Oscar Jet) și suspendarea Certificatului de operator aerian (AOC) pentru Terra Avia".

Un raport al Consiliului de Securitate ONU relevă că în anii 2016-2017 aeronave ce ar fi aparținut celor două companii din Moldova sancționate de AAC au fost văzute în Libia, încărcate cu bani, militari și echipament militar pentru forțele armate controlate de mareșalul Khalifa Haftar.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, unul din avioane - IL-18D ER-ICS cu numere de înmatriculare moldovenești nu avea un proprietar oficial și nu era înregistrat în nicio țară. "Însă, până în iulie 2015, aceasta a aparținut companiei moldovenești Grixona SRL care, între timp, și-a schimbat de două ori denumirea: inițial – în Sky Prim Air SRL, iar, în 2016 este redenumită Terra Avia SRL", constata RISE.

Advertisement

Firma aparține moldoveanului Grigore Ghilan. Cu o săptămână înainte ca aeronava să fie scoasă din registrul aerian al Republici Moldova, omul de afaceri a fost decorat de președintele Nicolae Timofti cu ordinul “Gloria Muncii” pentru merite în domeniul aviației civile.

“Nu este adevărat ceea ce spun ei. Aeronava care a fost implicată în transportul armamentului, IL-18, a fost radiată demult, însă paraziții aceia s-au folosit de unele momente, au vopsit iarăși chestiile acestea… Eu am raportat”, declara în 2017, Grigore Ghilan.

Potrivit RISE, o altă aeronavă IL-76TD ER-IAX, a fost aeronavă fotografiată în timp ce efectua zboruri suspecte în Libia. De exemplu, în decembrie 2016 avionul a fost folosit ca mijloc de transport de un general al armatei lui Haftar.

Avionul până în 2017 era înregistrat în Republica Moldova și aparținea companiei Oscar Jet SRL, fondată de fiul lui Grigore Ghilan – Vladimir.

Nicolae Buzu, director adjunct al Autorității Aeronautice Civile susținea atunci  că Oscar Jet SRL transportă în Libia ajutoare umanitare sub egida ONU. Detaliu, care nu se regăsește, însă, în raportul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Grigore Ghilan a avut ca parteneri de afaceri doi cetățeni ai Federației Ruse, de origine arabă, care au fost implicați într-un scandal privind transportul ilegală de arme din Armenia în Libia. Este vorba despre Malik Bilal și Mukhammad Amir. Acum câțiva ani, cei doi au deținut aproape jumătate din capitalul social al companiei Grixona SRL. Iar în prezent, Malik Bilal, alături de Vladimir Ghilan, este fondator al firmei Oscar Jet SRL.

Precizare: în textul inițial al articolului publicat, a fost menționată compania „FLY PRO”. Prin scrisoarea din 15 aprilie 2019, adresată Mold-Street.com, administrația companiei „FLY PRO” infirmă faptul suspendării Certificatului de Operator Aerian al companiei „FLY PRO” pentru motivele invocate în prezentul articol. Mold-Street.com regretă inexactitatea comisă.Oportunitati