Milioane de dolari spălați de ruși prin bănci din Moldova au ajuns în imobiliarele din Spania

shadow
Vineri, 12.04.2019 06:30   4888
Circa 39 de milioane de dolari de origine dubioasă au fost spălați prin intermediul conturilor din bănci din Moldova, Ucraina și Lituania și apoi prin Estonia au ajuns în Spania, unde au fost investiții în imobile, automobile, piese pentru automobile, pantofi și alte bunuri.

Potrivit Bloomberg ar fi vorba de o parte din cele 230 de milioane de dolari ce au fost deturnate încă în 2007 din bugetul Rusiei, printr-o schemă criminală în așa-numitul „caz Magnitski“ și care ulterior au ajuns în diverse locații.

Moldova iarăși implicată

Circa 52 de milioane de dolari din această schemă au trecut în perioada 4-13 februarie 2008, prin conturile firmelor moldovenești Bunicon-Impex SRL și Elenast-Com SRL, deschise la Banca de Economii, pe atunci controlată de Guvern, iar acum în lichidare ca urmare a furtului miliardului.

Citiți și:

SUA extinde Legea Magnițki asupra tuturor țărilor lumii, inclusiv Republica Moldova

Bloomberg scrie că pe 10 aprilie, doi procurori spanioli - Juan Jose Rosa Alvarez și Jose Grinda Gonzalez - au depus într-o instanță de la Madrid probe care ar arăta că printr-o schemă de spălare a banilor aproximativ 35 de milioane de euro (39 milioane dolari) din cele 230 de milioane de dolari au ajuns în Spania prin intermediul conturilor din bănci din Moldova, Ucraina, Lituania și apoi prin Estonia.

"Fondurile au fost spălate în 2008 printr-o structură internațională de companii, bănci și țări care nu au nici o transparență, nici o colaborare financiară sau procedurală", au scris procurorii de stat în cererea depusă într-o instanță din Madrid.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati