Așa cum au promis! Cum sunt răsplătite raioanele pentru rezultatul obținut în alegeri

shadow
Vineri, 19.04.2019 11:20   6310
Cu întârziere de câteva luni Guvernul Filip a aprobat în sfârșit Programul Național „Drumuri Bune 2”, promovare căruia partidul de la guvernare a început-o încă jumătate de an în urmă, fiind folosit intens și în campania electorală.

Deocamdată nu este clar cu ce s-a finalizat Programul ”Drumuri Bune 1” realizat anul trecut, deoarece nu există un raport final. Elementul care însă le leagă pe ambele este favorizarea nejustificată a unor comunități în detrimentul altor, cel mai probabil pe criterii de loialitate politică.

"Așa cum am promis, venim anul acesta cu proiectul Drumuri Bune 2. Și dacă anul trecut am ajuns până la 1.600 de km, anul acesta o să reparăm și chiar o să construim până la 2.600 km de drum. Bani pentru acest proiect sunt prevăzuți atât în fondul rutier, cât și nemijlocit în bugetul statului, până la 2,7 miliarde lei”, a declarat în cadrul ședinței de Guvern premierul Pavel Filip.

Şeful Guvernului iarăși a insistat pe faptul că ar fi vorba de reparația și construcția a circa 2.600 de kilometri de drumuri, pe când în documentul aprobat doar la câteva obiective se menționează că e vorba de lucrări de construcție, în rest sunt lucrări de întreținere și reparație periodică a drumurilor naționale locale, comunale și a străzilor.

Datorii de 100 milioane lei din 2018

La o examinare mai atentă a documentului, însă, vedem că unele cifre nu se leagă de promisiunea făcută de premierul-democrat. Guvernul anunță că suma este în creștere semnificativă față de anul 2018 - peste un miliard de lei pentru Fondul Rutier și 1,7 miliarde lei pentru Programul Drumuri Bune.

Documentul aprobat de Guvern are două anexe în care este descifrată destinația alocațiilor. Prima anexă conține Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale în anul 2019, care prevede cheltuieli totale de 1,024 miliarde lei.

Față de anul trecut, când s-au alocat 972,45 milioane lei, e o creștere cu circa 52 milioane lei, adică cu peste 5%.

În realitate suma este mai mică, deoarece din totalul de peste un miliard de lei trebuie de scos circa 100 de milioane lei datorii din 2018, „pentru volumele de lucrări valorificate la întreținerea drumurilor publice naționale”. La acestea se adaugă 2,6 milioane lei datorii din 2015.

Respectiv la acest capitol suma alocată este chiar mai mică decât în 2018. Care este diferența reală nu este clar, pentru că autori au schimbat cu locul unele categorii de cheltuieli.

În plus, pentru cofinanțarea proiectelor de reabilitare a drumurilor Guvernul a prevăzut alocarea a 72 de milioane lei, inclusiv 40 de milioane lei pentru lucrări de construcție a drumului de ocolire a orașului Ungheni. O sumă similară era prevăzută în acest scop și anul trecut, ceea ce sugerează faptul că în 2018 banii nu au fost cheltuiți.

Cine primește cei mai mulți bani

A doua anexă dezvăluie alocațiile pentru Programul de reparație periodică a drumurilor naționale, locale, comunale și a străzilor din municipii și raioane, care prevede acțiuni de îmbunătățire a calității infrastructurii drumurilor în circa 1.100 de localități; pentru comparație, în 2018 au fost vizate 1.242 de localități.

Suma totală alocată în acest scop este de peste două miliarde de lei, sau cu circa 400 milioane lei mai mult decât s-a aprobat anul trecut. În același timp, din cele două miliarde lei, 288 milioane lei vor merge la contractele de lucrări semnate în octombrie-noiembrie 2018 cu firme de construcții, preconizate a fi executate în acest an.

Advertisement

Din start se poate observa că și în acest an există unele raioane favorizate. De exemplu, primăriilor din raionul Nisporeni, de unde este originar liderul democrat Vladimir Plahotniuc, le-au fost alocate circa 85 de milioane de lei, cu 20% mai mult decât în 2018, sau de două ori și ceva mai mult decât pentru raionul Briceni, care are o populație cu 10% mai mare. Anul trecut a fost aceeași poveste.

Şi în cazul UTA Găgăuzia, care are o populație de 2,4 ori mai mare decât în Nisporeni, valoarea alocațiilor este de aproape două ori mai mică decât în raionul de baștină a lui Plahotniuc. Bugetele atât de mici pentru aceste unități teritorial-administrative au și o explicație - ele se pare că nu au prezentat cereri pentru reparația străzilor din localități.

Au fost majorate semnificativ alocațiile pentru raioanele Cahul (cu 57%) și Strășeni (de 2,4 ori), care ocupă în acest clasament locurile 2 și 3. În schimb s-au diminuat cu 10-15% alocațiile pentru raioanele Ungheni și Anenii Noi. Pe localități separate, cele mai mari sume pentru lucrări de reparație vor fi alocate pentru reparația unei străzi din orașul Florești – peste 18 milioane lei, iar în Ungheni – circa 15,7 milioane lei.

În document nu se precizează dacă sumele au fost decise în dependență de lungimea totală a rețelelor de drumuri în unitățile teritorial-administrative respective, de starea drumurilor sau de complexitatea lucrărilor, pentru a forma o opinie obiectivă la acest capitol.

Tronsoane de 80-90 de metri

Este curioasă și lista tronsoanelor de drum sau stradă ce vor fi reparate în 2019: unele au și mai puțin de o sută de metri lungime, cum e cazul satului Tohatin din municipiul Chișinău – doar 80 de metri, sau din Seliștea Nouă, Călărași – 90 de metri.

Aici explicația este faptul că așa ar fi propus autoritățile locale. Ministrul Chiril Gaburici a menționat în cadrul unei emisiuni la Publika TV că a durat mult timp pentru a stabili care segmente de drum necesită a fi reperate sau construite. „Selectarea a fost făcută în baza unor sondaje și discuții cu consiliile raioanele, primăriile, care la rândul lor au solicitat opinia locuitorilor în acest sens”, a spus Gaburici.

Un leu nealocat la întreținere ne va costa trei lei la reparație

Expertul Oleg Tofilat, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, susține însă că alocațiile prevăzute în 2019 pentru Fondul Rutier sunt de 2,5 ori mai mici în comparație cu cele stabilite în Strategia transport și logistică a Republicii Moldova.

„În ultimii patru ani am alocat cu circa trei miliarde de lei mai puțin decât era necesar în Fondul Rutier. Finanțarea deficientă duce la degradarea alarmantă a stării drumurilor. Un leu nealocat la întreținere ne va costa trei lei la reparație. Observăm, cum drumurile care odinioară erau impecabile se acoperă cu gropi - de exemplu sectorul Chișinău-Hâncești”, afirmă expertul.

Totodată el se întreabă de ce în 2019 se alocă încă 40 milioane lei pentru drumul de ocolire a orașului Ungheni, care trebuia realizat integral din grantul UE. În plus Oleg Tofilat menționează faptul că din cauza tărăgănării dării în exploatare încă în anul 2017 a sistemului e-vinieta au fost pierdute zeci de milioane de lei, care urmau a fi alocate la drumuri.

”Plantarea de asfalt în glod va continua”

De altfel în Fondul Rutier pentru anul 2019 sunt prevăzute 2,88 milioane lei pentru achiziționarea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control al vinietei electronice, iar în 2018 au fost prevăzute 3 milioane lei.

„Nu se vede nici un fel de perspectivă pentru prioritățile sectoriale - trecerea la contracte de întreținere multianuale, bazate pe performanță (i) și implementarea controlului din mers a sarcinii pe osie (ii). Suma pentru întreținerea de iarnă este mizeră și în consecință vom continua să pierdem vieți nevinovate din cauza ghețușului pe drumurile naționale și iresponsabilității celor ce le administrează.

Și pe acest fundal, alocarea a 1,7 miliarde pentru așa-numitele ”Drumuri Bune” este un act de sublimă incompetență și iresponsabilitate, iar acest Guvern preferă să continue plantarea asfaltului în glod”, afirmă Oleg Tofilat.

De notat că anterior autoritățile au promis că licitațiile pentru lucrările de reparație și întreține a drumurilor vor fi lansate mai devreme decât în alți ani, pentru ca companiile să poate reuși să efectueze la timp și calitativ lucrările. Acestea au fost anunțate abia la jumătatea lunii aprilie.

Votul răsplătit cu alocații mai mari

În concluzie, deși nu se poate afirma cu certitudine, datele sugerează totuși că în multe cazuri de cele mai mari alocații beneficiază raioanele unde pe circumscripțiile electorale au câștigat candidații democraților.

La Nisporeni, raion lider după alocații, alegerile au fost câștigate de Plahotniuc, la Şoldănești și Rezina, care sunt pe locurile doi și trei după valoarea alocațiilor pe cap de locuitor - la fel, candidatul democraților. Şi în raioanele Cimișlia, Florești, Strășeni, Leova sau Anenii Noi, este aceeași situație.

Astfel, din primele 15 raioane, doar în cazul a două alegerile parlamentare pe circumscripție au fost câștigate de candidați altor partide decât PDM.

Şi invers. Acolo unde alegătorii au votat pentru opoziție sau alte partide suma alocațiilor pentru lucrările de reparație și întreținere a drumurilor a fost mai mică. De exemplu la Ialoveni, unde alegerile au fost câștigate de Liviu Vovc și Petru Frunză de la Blocul Electoral ACUM, valoarea alocațiilor pe cap de locuitor este de trei ori mai mică decât la Nisporeni.

Dacă în cazul Găgăuziei am putea justifica discrepanța prin faptul că autonomia are un buget propriu și păstrează cea mai mare parte a impozitelor pentru necesitățile proprii, sigura explicație plauzibilă de ce a fost discriminat Ialoveni - care are mai multe drumuri și mai mulți locuitori decât Nisporeni - este răsplata pentru comportamentul la scrutin.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati