Prognoze pesimiste de la FMI pentru economia Moldovei

shadow
Miercuri, 10.04.2019 20:13   1793
Fondul Monetar Internațional estimează o creștere eco­no­mică de doar 3,5% pentru Republica Moldova în anul 2019, față de esti­marea anterioară de 3,8%, în cadrul celui mai recent ra­port asupra perspectivelor economice globale lansat de insti­tuție.

Potrivit experților FMI, creșterea PIB-ului Moldovei va fi peste media regională din spațiul CSI, dar mai redusă decât în state precum Georgia, Armenia sau Kârgâzstan.

"Perspectiva pentru Comunitatea Statelor Independente este o creștere stabilă de 2,4% pe termen mediu. Acest lucru reflectă în mare parte creșterea lentă în Rusia de aproximativ 1,5% pe termen mediu, care este condiționată de perspectivele modeste ale prețurilor petrolului și de barierele structurale", se arată în prognoza FMI.

Potrivit FMI în 2020 este de așteptat ca economia Moldovei să crească că 3,8%, iar aceeași creștere economică este prognozată până în 2024.

Advertisement

Altfel spus speranțele într-o creștere economică mai mare de 4-5% rămân speranțe.

 

În plus, experții fondului au redus prognoza inflației în Republica Moldova în anul curent la 3,3% (în revizuirea precedentă, inflația prognozată a fost de 4,9%). Analistii fondului cred ca in 2020 inflatia in Moldova va fi de 5,1%, iar in 2024 - 5%.

Spre comparație, guvernul are o previziune de creștere eco­nomică de 4,0% și o inflație de 4,9% pentru 2019.

Fondul Monetar Internațional și-a redus perspectivele de creștere pentru economia globală la cel mai scăzut nivel de la criza financiară până în prezent în contextul în care majoritatea economiilor avansate dau semne de slăbiciune, iar conflictul comercial dintre amerciani și chinezi pune presiune pe volumele de comerț la nivel global. Raportul estimează o creștere economică de doar 3,3% la nivel global, versus o estimare anterioară de 3,5%, lansată în raportul din luna ianuarie.Oportunitati