Autoritățile ucrainene au sistat efectuarea lucrărilor de construcție a hidrocentralelor pe Nistru

shadow
Miercuri, 10.04.2019 17:05   1506
A fost sistată efectuarea oricăror lucrări de construcție a hidrocentralelor în cascadă pe Nistru, până la evaluarea strategică de mediu în context transfrontalier a „Schemei utilizării complexe a resurselor hidroenergetice în Ucraina”.

Despre aceasta au anunțat reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), care au participat la ședința Comisiei moldo-ucrainene privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru, ce a avut loc săptămâna trecută la Kiev.

Citiți și:

Autoritățile de la Chișinău au cedat Ucrainei un obiectiv strategic ce omoară Nistrul

Aceasta ar putea fi catalogată ca pe un succes în condițiile în care trei luni în urmă, când după o pauză de trei ani, a avut loc prim ședință a comisiei, se anunța despre lipsa de progres.

”Principalele decizii adoptate în cadrul ședinței se referă la sistarea oricăror lucrări de construcție a hidrocentralelor în cascadă pe Nistru, extinderea cooperării în domeniul monitoringului calității și cantității apei fluviului, crearea unui Grup de lucru cu specific juridic, care va contribui la examinarea documentelor, inclusiv determinarea statutului juridic al Regulilor de exploatare a Complexului hidroenergetic Nistrean", a declarat Co-președintele Comisiei, Secretar de Stat în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Valentina Țapiș.

Advertisement

Oficialul a mai spus că în cadrul ședinței a solicitat documentația tehnică și de mediu ce ține de aprobarea proiectării, construcției și exploatării Complexului hidroenergetic Nistrean, inclusiv ce ține de modificările aduse la proiect. 

În contextul regulilor de exploatare a nodului hidrotehnic, directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu a menționat că ”s-a convenit de comun acord ca partea ucraineană să prezinte calculele la metodologie și datele a debitului apei, în funcție de situația hidrologică”. 

Cât despre regulile de exploatare și statutul juridic al acestora reprezentanta Asociației Obștești „Centrul Național de Mediu”, Iuliana Catarangiu a susținut că aceastea ar trebui să fie parte componentă a Acordului privind asigurarea funcționării nodului hodroenergetic Nistrean, ce se află în proces de negociere dintre Republica Moldova și Ucraina.

"Documentul va oferi o garanție țării noastre că debitele de apă, incluse în regulament vor fi respectate, factor ce influențează ecosistemele acvatice și asigurarea cu apă a populației din Republica Moldova”, a mai spus Iuliana Catarangiu. 

De notat că un an în urmă, Ministerul Economiei și Infrastructurii anunța că Republica Moldova este aproape de un compromis cu Ucraina pentru soluționarea problemelor ecologice ale râului Nistru, provocate de complexul hidroenergetic Dnestrovsk.

Comisia privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru, activează în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru, semnat la Roma la 29 noiembrie 2012.

Citiți și:

Fără progrese în negocierile cu Ucraina în privința complexului hidroenergetic DnestrovskOportunitati