Oleg Voronin mai are timp pentru a vinde cota sa de la Fincombank

shadow
Marţi, 09.04.2019 13:41   1799
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis prelungirea cu trei luni a termenului de înstrăinare de către acționari a acțiunilor Energbank și ale Băncii de Finanțe și Comerț (Fincombank).

Este vorba despre acțiunile asupra cărora anterior BNM a dispus măsuri sancționatoare pentru nerespectarea cerințelor în domeniul acționariatului bancar, precizează autoritatea bancară.

Acționau concertat

Amintim că Banca Națională a Moldovei a suspendat începând cu 11 ianuarie 2019 drepturile a două grupuri de acționari ai Fincombank și Energbank, care dețin respectiv 36,1% și 52,77% din capital.

Citiți și:

Cine sunt acționarii principali de la băncile la care a intervenit Banca Națională

Totodată ei au fost obligați de BNM să își vândă pachetele de acțiuni. Motivul este faptul că ei acționau concertat.

Principalul acționar de la Fincombank vizat de decizia BNM este Oleg Voronin (feciorul liderului comunist Vladimir Voronin), care deține direct 15,92%, iar împreună cu familia - 23,54% din capitalul Fincombank.

Advertisement

Anterior acesta ar fi intenționat să cumpere pachetul majoritar.

Printre acționarii ce trebuie să își vândă cotele în următoarele trei luni se numără și soția lui Vladimir Voronin, Taisia, dar și nora acestuia și nepoții.

Alături de grupul Voronin, acționa concertat și compania Avicomagro SRL ce deține oficial 6,82% (beneficiar figurând Valeriu Verdeș) și care are o fermă de ovine la Trebujeni, Orhei.

La fel acționa concertat și milionarul Ivan Antoci, ce deține o cotă de 5,78% din acțiunile Fincombank. Acesta era membru al Partidului Democrat și ocupă în prezent funcția de director al Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. În noiembrie 2014, Antoci a candidat la alegerile parlamentare pe listele PDM, dar nu a ajuns deputat.

La Energbank a fost schimbată și conducerea

În cazul Energbank, inițial au fost supendate drepturile ce provin din circa 53% din acțiuni, proprietarii cărora acționau concertat și decideau totul la banca respectivă.

Ulterior BNM a mai suspendat drepturile unor acționari și cota acțiunilor ce urmează a fi vândute a urcat la circa 66% din acțiunile acestei bănci.

Decizia Băncii Naționale de a interveni la Energbank și de a institui acolo administrare temporară a fost urmată și de schimbarea unei părți din conducerea acestei instituții.

"Măsura a fost luată pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității băncii în perioada de soluționare a deficiențelor identificate în structura de proprietate a acesteia", susținea autoritatea bancară. 

Citiți și:

Interpuși din offshoruri și conexiuni cu separatiștii. Cine sunt acționarii Energbank blocați de BNMOportunitati