Numărul moldovenilor ce pleacă definitiv în Rusia s-a redus de aproape trei ori

shadow
Marţi, 09.04.2019 10:27   1782
În 2018, circa 7.700 de moldoveni au emigrat (pentru totdeauna) în Rusia, arată un studiu realizat de experții Institutului de analize sociale și prognoze al Academiei Prezidențiale pentru economie și administrație publică (RANEPA).

Este cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, iar cifra este în scădere cu circa 20% față de anul 2017, de două ori mai mică decât în 2015 și de aproape trei ori mai redusă comparativ cu anul 2013.

Moldovenii pelacă din Rusia în UE

Experții de la RANEPA constată că în anul 2018 s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al imigrației în Rusia de după dispariția Uniunii Sovietice, iar numărul celor veniți nu mai acoperă golul provocat de declinul demografic.

Același studiu relevă că este în scădere abruptă și numărul moldovenilor aflați temporar în Rusia (în special la muncă) .

Astfel dacă la începutul anului 2015 în Rusia se aflau temporar peste 560.000 de moldoveni, apoi peste patru anie cu circa 220.000 (o diminuare cu aproape 40%) mai puțin. 

Citiți și:

În anul 2017, peste 15.000 de moldoveni au obținut cetățenia Rusiei

E cea mai abruptă a fluxului de migranți între toate statele CSI. Autorii studiului constată că și din alte state CSI aflluxul de imigranți la muncă și nu numai este în scădere, doar că acest proces este mai lent (Armenia, Ucraina sau Belarus) sau crește în ritm lent (Uzbekistan, Tadjikistan), dar așa și nu a revenit la nivelul de până la criza din anul 2014. 

Din Kârgâzstan numărul migranților chiar a crescut cu circa 30%. Potrivit experților ruși, gasterbaiterii din Moldova și Ucraina s-au reorientat deja spre alte state și piețe.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Piața muncii   Reforme și politica economică   Corupția  

Advertisement

Oportunitati