Umbra Rusiei asupra băncilor nordice: impactul ar putea fi dezastruos

shadow
Marţi, 09.04.2019 06:49   1506
Scandalul iscat ca urmare a depistării faptului că cele mai importante bănci din statele scandinave și baltice ar fi fost implicate masiv în spălarea a miliarde de dolari proveniți din afaceri dubioase în spațiul postsovietic, în special Rusia, se extinde și ridică mai multe semne de întrebare.

E vorba în special de Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, Swedbank, cea mai mare bancă suedeză care este și cel mai mare creditor din țările baltice, Nordea, cea mai mare bancă din Finlanda - numite deja de toți ca băncile nordice.

Impactul ar putea fi dezastruos

Într-o analiză Financial Times, citată de Hotnews.ro se susține că de asupra acestui scandal planează umbra Moscovei. 

Swedbank a fost vizitat la finele lunii martie de procurori, care au emis acuzații de noncooperare. Aceasta și-a concediat directorul executiv și a fost înștiințat că autoritățile de reglementare din SUA îi investighează comportamentul.

Citiți și:

Moldindconbank, alături de Danske, Nordea și Swedbank a ajuns sub lupa autorităților americane

"Orice speranță că plecarea directorului executiv ar fi putut să-i cumpere un răgaz a fost spulberată vineri, când președintele Swedbank a demisionat, iar investitorii au recomandat o adunare extraordinară a acționarilor, asta la doar câteva săptămâni după ce avusese loc altă AGA - pentru a alege un nou consiliu care să stabilizeze nava. Acțiunile băncii au scăzut cu o treime în ultimele șapte săptămâni", susțin cei de la FT.

Evenimentele de la Swedbank sunt similare celor petrecute în cazul Danske Bank, cel mai mare creditor din Danemarca, unde scandalul de spălare a circa 200 de miliarde de euro (echivalentul PIB-ului României) de anul trecut a dus la plecarea directorului executiv și a președintelui, reducerea la jumătate a prețului acțiunilor sale și la anchete penale împotriva acestuia în SUA , Danemarca și Estonia.

Pentru țările nordice, al căror mod de viață este construit pe un nivel ridicat de încredere, impactul ar putea fi dezastruos. "Aceasta [pierderea încrederii] este cel mai nefericit rezultat", spune Louise Brown, președintele Transparency International din Suedia.

Profiturile au fost prea mari pentru a fi adevărate

Scandalul spălării banilor nu este o premieră pentru problemele băncilor nordice în regiunea baltică. Criza financiară a afectat în mod deosebit Estonia, Letonia și Lituania, economiile acestora scăzând cu până la un sfert. Swedbank însăși a avut nevoie de sprijin guvernamental pentru a supraviețui impactului.

Carl Bildt, fostul prim-ministru al Suediei, susține că prezența băncilor din această regiune a fost crucială atât din punct de vedere geopolitic cât și din punct de vedere financiar.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati