Faliment pentru firma căreia primăria Chișinău i-a dat 29 milioane lei pentru construcția unui drum

shadow
Luni, 08.04.2019 09:36   5355
La finele lunii martie 2019, judecătoria Chișinău a constatat insolvabilitatea și a intentat procesul de insolvabilitate în privința SRL Utiltrans Construct. E vorba de firmă care a primit de la Primăria Chișinău circa 29 de milioane de lei pentru construcția unui drum, pe care nu l-a finalizat.

Cererea a fost depusă de Tair Manalatii, lichidatorul societății comerciale Reprocon Grup SRL.

Şeful firmei revocat

Totodată instanța l-a revocat din funcția de administrator pe Golovatiuc Cristian-Bogdan și l-a numit administrator al insolvabilității pe Veaceslav Stejar, pe care l-a împuternicit să preia "în posesie și administrare, inclusiv prin executare silită, bunurile care fac parte din masa debitoare a SRL Utiltrans Construct, în proces de insolvabilitate".

Citiți și: 

Aici sunt banii dumneavoastră! Doi ani și 29 de milioane de lei îngropate într-un drum

Administratorul insolvabilității urmează să notifice creditorii companiei, despre înregistrarea cererilor de validare în vederea întocmirii tabelului definitiv al creanțelor, până pe 3 mai 2019.

Totodată el urmează să facă un apel special "adresat creditorilor garantați, cu propunerea de a preciza neîntîrziat bunurile asupra cărora dețin un drept preferențial; să verifice, să întocmească și să prezinte instanței, nu mai târziu de 27 mai 2019, tabelul definitiv al creanțelor, cu comunicarea imediată a debitorului și creditorilor ale căror creanțe sau drepturi de preferință au fost trecute parțial în tabelul definitiv sau respinse și un raport amănunțit asupra cauzelor și împrejurărilor care au condus la insolvabilitate, cu menționarea persoanelor cărora le-ar fi imputabile și premisele angajării răspunderii acestora în condițiile legii".

Instanța a stabilit ședința de validare a creanțelor creditorilor SRL Utiltrans Construct, pentru data de 17 iunie 2019.

Unde sunt îngropate 29 de milioane lei

Firma Utiltrans Construct a avut până în ianuarie 2019 ca asociați firmele GNT General Construct din România și Financial Investment Group SRL din Chișinău, ambele implicate în tranzacții dubioase. În ianuarie 2019 cota Financial Investment Group SRL a fost preluată de Golovatiuc Cristian-Bogdan. 

Utiltrans Construct a câștigat în august 2014, în condiții suspecte, licitația pentru construcția drumului de acces Humulești-Chișinău, planificat să aibă o lungime de șase kilometri și o lățime de șapte metri și un cost al lucrărilor de 23,93 milioane lei.

Termenul contractului a fost stabilit de nouă luni, dar nici în prezent lucrările nu au fost finalizate.

Advertisement

Mai mult!  Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicare (DGTPCC) din cadrul Primăriei Chișinău în perioada când era condusă de Igor Gamrețchi a mai încheiat două contracte adiționale, prin care a fost majorată valoarea contractului fiind invocată apariția unor lucrări suplimentare. În consecință valoarea acestora a ajuns în 2016 la circa 29 milioane de lei, adică cu peste 20% mai mult.

La finele anului 2016, când încă se lucra pe șantier, Igor Gamrețchi declara că vor mai fi necesare resurse suplimentare, pentru că firma ar fi efectuat "lucrări suplimentare". La finele anului 2017, șantierul a fost lăsat izbeliște, deși mai erau necesare lucrări de construcție la drum, care deja se deteriorează.

Urmărire penală pe faptul abuzului de serviciu

Cazul a fost obiectul unor anchete ale Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuraturii Anticorupție. La începutul lunii martie 2016, CNA a inițiat o urmărire penală "pe faptul abuzului de serviciu comis de factorii de decizie ai Direcției Generale Transport Public din cadrul Primăriei Chișinău în complicitate cu conducerea Utiltrans Construct".

Anchetatorii au constatat atunci că "factorii de decizie ai DGTPCC, folosindu-se de situația de serviciu au favorizat, în mod ilegal, compania Utiltrans Construct la câștigarea licitației publice privind executarea lucrărilor de construcție a drumului de acces din sectorul Ciocana mun. Chișinău spre satul Humulești".

În același timp Igor Gamrețchi (Gamrețki) susținea că licitația s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legislației, iar la stabilirea celei mai buпе oferte instituția "nu sa bazat doar ре criteriul principal "cel mai mic pret" dar ре сеа mai avantajoasă оfеrtă din punct de vеdеrе economic.

Centrul Expert-Grup constata în 2016, într-un studiu, că Utiltrans Construct are o reputație dubioasă, iar unul din fondatorii ei - firma Financial Investment Group, - a fost implicat în tranzacții dubioase, iar al doilea fondator - din România, este într-un declin profund și are doar doi angajați.

Existența unor interese ascunse la semnarea acestui contract pare să fie confirmată și de alte contracte, la care este partea al doilea fondator al Utiltrans Construct, firma Financial Investment Group, care a deținut 45%.

În octombrie 2016, CNA a pornit cauza penală nr. 2016970631, pe faptul coruperii pasive comise în complicitate de către șeful DGTPCC Igor Gamrețchi. În aceeași zi, CNA a pornit o cauză penală și pe faptul coruperii active comise de către administratorul Financial Investment Group Liliana Ţurcanu. 

Tranzacții dubioase 

Cele două cauze penale sunt strâns legate de o altă cauza penală, în cadrul căreia s-a stabilit că după desemnarea Utiltrans Construct în calitate de câștigător a licitației publice privind executarea lucrărilor de construcție a drumului de acces spre satul Humulești, între Financial Investment Group, în persoana directorului/fondatorului unic Liliana Ţurcanu și mama lui Igor Gamrețchi, Eugenia Stoicev a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare a cinci construcții pe strada Uzinelor 2.

Citiți și:

Cumătrul, cash-ul și Gamrețki 

Imobilele cu suprafața totală de circa 900 metri pătrați au fost procurate de Eugenia Stoicev la un preț de 60.000 lei, în pofida faptului că certificatul privind valoarea cadastrală a bunurilor respective din 19 decembrie 2014, indică că valoarea lor constituia 1.126.483 lei, adică de 19 ori mai mult.

Acuzat în dosarul cu trucarea licitației parcărilor din Chișinău

În același timp pe 25 aprilie 2017, șeful Direcției transport a fot reținut de procurorii Anticorupție în dosarul trucării parcărilor cu plată.

Cauza penală în privința sa a fost disjunsă din cauza penală inițială unde figurau și alte persoane, printre care viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, administratorii a trei companii de parking, dar și omul de afaceri Alexandru Pincevschi, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitație, inclusiv cea câștigătoare, care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în Capitală. 

Procuratura a anunțat ulterior că Igor Gamrețki a încheiat cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției în schimbul unei pedepse reduse, el riscând o amendă de 300.000 de lei sau maxim 7 ani de închisoare.

Citiți și: 

Un fost șef de la Primărie își construiește un palat de milioaneOportunitati