Grupul Trans-Oil a reușit să vândă eurobonduri de 300 milioane dolari

shadow
Luni, 08.04.2019 06:32   2576
Grupul Trans Oil (Aragvi Holding International Ltd) anunță că investitori din Elveția, Marea Britanie, SUA au cumpărat toate euro-obligațiunile garantate în valoare de 300 milioane dolari, emise la valoarea nominală pe 1 aprilie 2019.

Potrivit informației de pe site-ul companiei, investitori din Europa au cumpărat 33% din euro obligațiunile emise. Investitori din Elveția – 29%, din Marea Britanie – 19%, din SUA – 18% și un procent din alte țări. Perioada de maturitate este 5 ani, la o rată de aproximativ 12%.

Trans Oil a încercat să-și facă debutul pe piața obligațiunilor în februarie 2018, dar nu a reușit din cauza condițiilor pieței de atunci.

Debursarea în urma emisiunii va avea loc pe 9 aprilie 2019 cu maturitatea la 9 aprilie 2024. Potrivit Grupului, investitorii americani și europeni au manifestat un interes sporit față de oferta emisiunii. Obligațiunile vor fi listate oficial la bursa Irish Stock Exchange din Dublin, începând cu 9 aprilie 2019. În calitate de consultanți financiari în această tranzacție au fost Citibank Global Markets, Renaissance Securities și UBS AG.

Advertisement

Fitch Ratings a acordat ratingul B (EXP) Stabil euro obligațiunilor pe cinci ani propuse de Trans-Oil, emise de filiala Aragvi Finance International DAC din Irlanda, iar S&P Global Ratings a acordat ratingul B - (preliminar) Stabil. Totuși, rating-urile acordate de cele două agenții sunt deocamdată preliminare. Rating-urile finale vor fi stabilite după recepționarea și revizuirea documentației aferente tranzacției finale.

Această emisiune este prezentată ca una de debut atât pentru companie cât și pentru Republica Moldova, în general, dar 12 ani în urmă, compania Tristan Oil, parte a grupului Ascom a lui Anatol Stati reușea prin emisiune de eurobonduri să se împrumute cu peste 300 de milioane de dolari de pe piața internațională.

La fel și Tristan Oil a obținut ratinguri de la agențiile internaționale. Este adevărat că spre deosebire de Trans-Oil/Aragvi, Tristan Oil își desfășura activitatea în special în Kazahstan în domeniul petrolier și gazier.

Mai adăugăm că grupul Aragvi/Trans-Oil, are afaceri de peste jumătate de miliard de dolari (circa 9 miliarde de lei), include peste 20 de companii din Moldova, Ucraina, Elveția, Cipru și Irlanda și este controlat de milionarul Vaja Jhashi.

Citiți și:

Vaja multimilionarul. Cum nevoia de bani și acces pe piețe îl determină să devină mai transparent

 Oportunitati