O firmă din Moldova a cumpărat Carom Onesti - singurul producător de cauciuc sintetic din regiune

shadow
Duminică, 07.04.2019 16:16   7507
Ce a mai rămas din singurul combinat de cauciuc sintetic din România și din sud-estul Europei, Carom SA Onești, a fost cumpărat de către grupul Atai, controlat de omul de afaceri Anatolie Grosu din Chișinău.

Tranzacția a fost efectuată la începutul lunii aprilie, după ce câțiva ani la rândul Carom a fost scoasă la licitație de către compania R&I Group SPRL, lichidatorul judiciar al societății în faliment Energy Bio Chemicals (EBC) București (proprietarul în acte al combinatului).

Cine este cumpărătorul

Potrivit ziarului Unu pe Trotuș din Onești, rezultatul licitației nu a fost anunțat oficial, dar mai multe surse din Onești susțin că societatea Carom a fost preluată de ATAI Group, din Republica Moldova.

Nici prețul tranzacției nu este cunoscut, dar ultimul anunț de licitație anunța pornirea acesteia de la aproape 4,6 milioane de euro, exclusiv TVA, jumătate din prețul inițial. Interesant este că la penultima strigare de vânzare, din ianuarie, prețul de pornire era de doar 2,8 milioane de euro, potrivit publicației de la Bacău.

În prețul de vânzare a Carom sunt incluse terenuri în suprafață totală de 2,45 milioane de metri pătrați (245 de hectare) și construcțiile de pe acestea precum și bunuri mobile ce constau în echipamente, instalații, utilaje, mijloace fixe.

Cumpărătorul, firma Atai SRL din Chișinău, are un capital social de 137.350 lei și un singur asociat - Anatolie Grosu. Compania este specializată în comerțul cu chimicale, iar pe pagina web informează că deține mai multe companii în România și Uzbekistan. Ultimul raport financiar pentru anul 2012 indica o cifră de afaceri de circa 210 milioane lei.

Advertisement

Potrivit Pro TV, Atai SRL ar fi început colaborarea de mai mult timp cu Carom SA.

“Am inceput colaborarea cu Caromul și în principiu am incheiat contracte de livrare a materiilor prime. Furnizăm materiile prime la care EBC-ul care era și parte din contract, ne achita materiile prime, ne-au furnizat și materii finite cum erau cauciucul sintetic”, declara în 2015 pentru Pro TV, Anatolie Grosu.

Tot el a promis repornirea fabricii, fiindcă asta ar constitui un avantaj pentru grupul său.

Cumpărătorul urmează să achite prețul acceptat de vânzător, în termenul stabilit. Abia atunci se poate vorbi de preluarea efectivă a activului din Onești.

Povestea scurtă a Carom

Carom a fost singurul producător de cauciuc sintetic din România și a fost fondat în anii 60 ai secolui XX, făcând parte până în anul 1990 din Combinatul Petrochimic Borzești, mândria industriei petrochimice a României din epoca lui Ceaușescu.

După 1990, Combinatul Petrochimic Borzești, s-a divizat în trei societăți comerciale: SC Rafo SA Onești (Unitatea de rafinare a petrolului), SC Carom SA Onești (Unitatea petrochimică) și SC Chimcomplex SA Borzesti (Unitatea chimică). Termocentrala a devenit SC Electrocentrale SA Borzești, iar unitatea de producție utilaje industriale s-a reorganizat în SC Uton SA Onești.

La începutul anilor ’90, toate aceste companii aveau capital majoritar sau integral de stat, după care au fost privatizate cu investitori români sau străini.

În iunie 2003, Caromul este privatizat și 51% din actiuni sunt luate de Tender SA (firma afaceristului Ovidiu Tender), care devine acționar majoritar pentru ceva mai puțin de 7 milioane de dolari.

În octombrie 2004, Fabrica de cauciuc ajunge la Balkan Petroleum controlată de afaceristul Marian Iancu, care preia acțiunile de la Tender printr-un contract de novație. În 2005, printr-o majorare de capital, Balkan Petroleum (compania lui Marian Iancu) ajunge deținător a aproape 75% din Carom.

Potrivit Pro TV, din acea perioada sunt și faptele incriminate de procurori pentru care Marian Iancu, Ovidiu Tender și un întreg grup de conducători de la Rafo-Carom au primit condamnări grele.

În 2011 firma austriacă Energy Bio Chemicals, care a preluat activele Carom, a reluat producția de cauciuc, dar ulterior după tăierea la fier vechi a mai multor instalații firma a intrat iarăși în faliment.

În afară de fierul vechi, la Carom mai există instalații care pot funcționa. Problema era lipsa materiilor prime și a pietelor de desfacere. Şi aici în povestea Carom intră compania Atai, reprezentată de Anatolie Grosu, care a preluat și o creanță a BCR de 38 de milioane de euro, cu tot cu gajul pe care banca îl avea pe fabrica de cauciuc. Prin aceasta tranzacție Atai a devenit creditor majoritar cu peste 75%.

Au urmat însă o serie de procese legate de procesul de faliment de la Carom și licitația de vânzare.

Despre planurile noului proprietar nu se știe clar, dar anul trecut de investiții în această platformă industrială se arătau interesați investitori din China, care vor să investească în construirea unui parc industrial.Oportunitati