Venitul minim universal sporește încrederea în instituțiile publice și politicieni [SONDAJ]

shadow
Duminică, 07.04.2019 07:09   1089
Banii gratuiți pe care cetățenii îi primesc de la guvern necondiționat sporește încrederea în instituțiile statului și în politicieni.

Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Autoritatea pentru Asigurări Sociale din Finlanda (KELA), venitul de bază universal doar îi face pe oameni să se simtă mai bine în privința finanțelor proprii dar și îmbunătățește percepția loc despre comunitatea locală și despre societate în ansamblu. 

”Respondenții care au beneficiat de venituri minime garantate au menționat că au mai multă încredere în alți oameni și în instituții publice decât persoanele care nu au primit astfel de plăți”, a anunțat KELA într-un comunicat pe site-ul oficial. 

Autoritatea a intervievat 2.000 de cetățeni neangajați în câmpul muncii care au primit lunar câte 560 de euro și le-a solicitat să aprecieze încrederea în diverse instituții, comparând rezultatele obținute cu aprecierile unui grup de control care nu a primit bani gratuiți de la stat. 

Mai fericiți, mai prosperi

Oficialitățile au constatat că, în medie, nivelul de încredere în instituțiile publice, partidele politice, judecători, polițiști - și pur și simplu alte persoane – a crescut cu 0.3-0.5 puncte.

Advertisement

Diferența nu este mare, însă consistentă, iar dacă se ține cont de faptul că încrederea este o componentă esențială a unei societăți sănătoase, venitul minim garantat are potențialul de a ajuta atât cetățenilor cât și societății în general să prospere, au subliniat cei de la KELA. 

În cadrul unui experiment care a durat doi ani, Guvernul de la Helsinki a asigurat un venit de bază universal unei părți din populație ce a cuprins atât persoane angajate cât și șomerii. Unul dintre scopuri a fost să stabilească dacă suma minimă alocată va reduce stimulentele de a munci – un argument folosit deseori de oponenții venitului de bază. 

Această temere nu s-a adeverit, deoarece finlandezii incluși în program nu au renunțat la activitățile zilnice sau la joburile deținute, lucrând același număr de ore ca și persoanele ce nu au beneficiat de bani gratuiți. În timp ce productivitatea a rămas neafectată, nivelul de stres financiar a coborât iar beneficiarii au putut să dedice mai mult timp sănătății, familiei, vecinilor, sportului, activităților comunitare. 

Mai pregătiți pentru viitor

Totodată susținătorii noului mecanism au o dovadă în plus că venitul minim garantat va atenua tensiunile sociale în perioada de tranziție la economia bazată pe o automatizare mai mare și dependentă de inteligența artificială. 

Proiectul de evaluare a venitului de bază a fost desfășurat de Guvernul Finlandei în colaborare cu o serie de universități și organizații neguvernamentale locale, fiind oficial încheiat în decembrie 2018. Rezultatele agregate finale ale experimentului vor fi date publicității până la sfârșitul anului viitor, după prelucrarea tuturor datelor. Ele vor servi printre altele la modernizarea sistemului social finlandez și elaborarea de politici la nivel european. 

Experiența altor țări

Experimente similare au loc în prezent în Kenia, Canada, Spania și Olanda. În SUA toți locuitorii adulți din statul Alaska primesc câte 2.072 de dolari pe an încă din anii ”80. La celălalt pol, în cadrul unui referendum desfășurat în anul 2016, cea mai bogată țară europeană - Elveția - a respins sistemul programul privind asigurarea unui venit universal necondiționat. Oportunitati