Alți cinci bancheri din Moldova au ajuns pe banca acuzaților

shadow
Joi, 04.04.2019 13:14   4273
Procuratura Anticorupție anunță despre terminarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală de învinuire în privința membrilor Consiliului de administrare al Băncii Sociale și altor persoane terțe, pentru încălcare intenționată a regulilor de creditare în circumstanțe agravante.

Potrivit Procuraturii e vorba de șase persoane, printre care se numără președintele Consiliului de administrare al Băncii, vicepreședintele și trei membri ai Consiliului de administrare al Băncii, dar și administratorul companiei ce a beneficiat de un credit de 68 de milioane lei.

Cine sunt bancherii vizați

Deși procurorii nu dau nume, datele din rapoartele Băncii Sociale arată că în 2013, funcția de președinte al Consiliului de administrare al insituției a fost exercitată de două persoane: Vladimir Suetnov (decedat în septembrie 2013) și Sergiu Albot, soțul deputatei Marina Albot din fracțiunea Partidul Şor.

El a declarat pentru Mold-Street că nu este vizat în acest dosar și că a fost numit în funcție abia la finele lunii decembrie 2013. 

Până la alegerea lui Sergiu Albot, interimatul a fost asigurat de Aglaia Crivceanschi, vicepreședintele Consiliului de Administrație al Băncii Sociale

Din Consiliul de Administrație, în 2013, în afară de Aglaia Crivceanschi (vicepreședinte), au mai făcut parte Liudmila Matveeva, Svetlana Focșa, Iaroslav Levința și Natalia Rahuba.

Citiți și:

Banca Națională i-a sancționat pe foștii administratori ai Băncii Sociale

Potrivit procurorilor, "în cadrul urmăririi penale, prin probele administrate s-a stabilit că în perioada anului 2013, un grup de persoane din conducerea Băncii Sociale, acționând în interese proprii..., au elaborat și realizat o schemă infracțională de redresare artificială a situației financiare a instituției, constatată prin actele Băncii Naționale a Moldovei, prin încălcarea intenționată a reglementărilor interne ale procesului de creditare, dar și instituite prin actele normative".

Advertisement

Credite nerambursate

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii Consiliului unanim și ilegal au decis acordarea unei companii, un credit integral în mărime de 68 milioane lei, pentru utilizarea în scopul procurării de către compania respectivă a terenurilor și imobilele fabricii, amplasate în mun. Chișinău, ipotecate în favoarea băncii de către o altă companie, la un preț artificial majorat, pentru a fi suficient la acoperirea unui număr cât mai mare de credite neperformante acordate anterior ultimei.

În perioada ulterioară, compania practic nu a efectuat careva plăți pentru rambursarea creditului acordat, fiind stinsă doar o parte a creditului în rezultatul vânzării de către bancă a bunurilor ipotecate (gajate) cu suma de 28,11 milioane lei, fapt prin care a fost cauzat băncii un prejudiciu în proporții deosebit de mari în sumă de 48,8 milioane lei, susține Procuratura.

Totodată procurorii menționează că acțiunile descrise au avut loc concomitent cu eliberarea în aceleași condiții a unui alt credit în sumă de 52 milioane lei unei alte companii, pentru utilizarea în scopul procurării unui utilaj pentru producerea sticlei cu fider, care de facto nu exista, de la o altă companie implicată și în primul caz.

Mimarea procesului de creditare

"Prin urmare, mimarea procesului de acordare a creditului bancar companiei a avut drept scop, ca mijloacele financiare încasate de către compania de la care s-a achiziționat sticla de fider, să fie direcționate pentru stingerea unor credite acordate anterior de instituția financiară altor două companii", se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Aceasta enumără un credit de 38,3 milioane lei, al doilea de 8,42 milioane lei și al treilea companiei implicate - de 5,28 milioane lei. Ulterior însă, compania ce a primit creditul nu a efectuat careva plăți pentru rambursarea acestuia, fiind cauzat băncii un prejudiciu în proporții deosebit de mari în sumă de 66,87 milioane lei.

Mai mult decât atât, în scopul de a remunera gestionarul de facto al companiilor, pentru participarea la comiterea acțiunilor ilegale, i-a fost acordat un credit cu încălcarea regulilor de creditare în sumă de 10 milioane lei, pe un termen de 12 luni, cu o dobândă de 15% anual, precum că pentru completarea mijloacelor circulante. 

Prejudicii de 127 milioane lei

Managerul companiilor este acuzat că a cauzat băncii prejudicii de 11,2 milioane lei, iar daunele totale provocate instituției financiare de autorii acestei scheme au fost evaluate de procurori la 126,87 milioane lei. 

Deocamdată procurorii pe parcursul urmăririi penale au aplicat sechestre pe bunurile învinuiților în sumă totală de 3,2 milioane lei.

Dacă vor fi găsiți culpabili, în comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 239 alin.(2) lit.a) Cod penal al Republicii Moldova aceștia riscă amendă în mărime de la 2.350 la 3.350 unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.Oportunitati