Doi ani și 9,9 milioane de euro pentru construcția a 6,55 kilometri de drum

shadow
Joi, 04.04.2019 15:56   1544
Drumul de centură a municipiului Chișinău va intra, din nou, în reparație pentru o perioadă de cel puțin doi ani. Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a reușit să semneze contractul pentru reabilitarea primului segment de 6,55 kilometri de drum.

„Este vorba despre o parte din centura orașului Chișinău, care stabilește legătura cu partenerul nostru strategic, România. A fost o muncă grea și o procedură destul de complicată, pentru ca după rezilierea contractului din cauze de corupție între vechiul contractor și o fostă conducere a ministerului, să restabilim negocierile și să păstrăm finanțarea cu partenerul extern - Banca Europeană de Investiții", a declarat ministrul Chiril Gaburici.

Citiți și:

Cum arată șantierul de construcție a șoselei de centură a Chișinăului. Lucrările bat pasul pe loc

De lucrări se vor ocupa două companii (SRL Rutador și SA Lusmecon) din Moldova care au câștigat licitația, având în calitate de concurent doar o firmă din China. Costul proiectului finanțat de Banca Europeană de Investiții este de peste nouă milioane de euro, iar lucrările urmează a fi finalizate în doi ani.

„Banca Europeană de Investiții va continua să susțină astfel de proiecte, sperăm ca antreprenorii să respecte termenii stipulați în contract și să efectueze lucrări calitative”, a spus Antonio Castillo, șeful reprezentanței BEI în Republica Moldova.

Advertisement

Atât autoritățile cât și câștigatorii licitației au dat asigurări că lucrările vor fi efectuate la timp și calitativ și că nu se va repeta situația din trecut.

Directorul Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, a precizat că prevederile contractuale sunt mai dure, astfel încât lucrările de reabilitare să fie calitative și efectuate în termenii stabiliți, în mod contrar antreprenorul va fi penalizat.

Drumul de centură al municipiului Chișinău ar urma să aibă circa 90 de kilometri de șosea divizate în șase segmente, din care jumătate nu există.

Conform proiectului, la primul segment M2 – Chișinău, km 0+000 – km 6+550, ce leagă drumurile M1 și R3, urmează să fie reabilitate cele patru benzi de circulație existente și să fie reconstruit sistemul rutier. Totodată, vor fi demolate și reconstruite podețele și îmbunătățite sistemele de captare și evacuare a apelor de suprafață. 

Contractul de reabilitare a fost semnat cu firma bulgară Patstroy JSC de către Ministerul Transporturilor, încă în septembrie 2015, iar lucrările urmau să fie încheiate în ianuarie 2018.

Lucrările au fost stopate după ce în aprilie 2017, ministrul de atunci al Transporturilor, Iurie Chirinciuc a fost reținut, fiind bănuit într-un dosar de corupție legat de reparația acestei porțiuni de drum și condamnat ulterior la un an și patru luni.

Amintim că încă în anul 2014, Ministerul Transporturilor a anunțat că a elaborat două concepte pentru construcția șoselei de ocolire a municipiului Chișinău, care necesită o investiție de 200-220 de milioane de euro, iar lucrările urmau a fi lansate în 2015 și finalizate în 2017.

Unul din conceptele elaborate prevedea construcția unui drum cu patru benzi de circulație cu o lungime de 82 kilometri și un cost de 220 de milioane de euro, iar cea de-a doua variantă – un traseu mai scurt, cu lungimea de 62 kilometri și un cost de 200 de milioane de euro.

Conform conceptului, centura este divizată în șase sectoare, trei dintre care pe partea de sud-est a Chișinăului au fost incluse în planul de finanțare pentru 2015-2017 în cadrul programului de reabilitare a drumurilor naționale. Până  la mijlocul anului 2017 fusese efectuate doar 3% din lucrări, doar la un singur segment.Oportunitati