Salariile de la Calea Ferată din Moldova sunt cu peste 25% mai mici decât media pe economie

shadow
Miercuri, 03.04.2019 08:32   2602
Administrația întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) anunță o posibilă majorare a salariilor a 3.000 de angajați, din cei 7.600 angajați, începând cu luna mai 2019.

„Începând cu luna mai, prin ordinul meu, fondul salarial al CFM va fi majorat cu peste 4 milioane de lei. Această sumă va fi distribuită pentru majorarea salariilor a aproximativ 3 mii de angajați. Feroviarii care vor beneficia de majorări sunt angajații cu cel mai mic coeficient salarial, printre care se numără muncitorii antrenați în mișcarea trenurilor, repararea materialului rulant, trenuri de intervenție ș.a.”, a declarat Iurii Topală, directorul general al întreprinderii.

Potrivit lui Topală, majorarea salariului a devenit posibilă grație majorării încasărilor întreprinderii ca urmare a sporirii numărului de vagoane, precum și reparația acestora, efectuată în ultimii doi ani.

Acesta susține că administrația companiei a reușit să găsească soluții pentru a executa lucrări de reparație capitală a peste 400 vagoane, care riscau să ajungă la fier vechi.

Advertisement

„Începând cu anul 2018, pe lângă reparațiile curente a vagoanelor marfare, am reușit să restaurăm și să prelungim termenul de exploatare și la o parte dintre cele care riscau să fie dezasamblate și vândute prin licitație. M-am opus vehement ideii de a transmite vagoanele de tip descoperit la compania de colectare a fierului vechi și le-am cerut colegilor să facă o analiză minuțioasă la fiecare vagon deținut de CFM. Ca urmare a acestei analize, a fost luată decizia de a repara, și nu a nimici aceste vagoane, fapt ce a adus, în luna martie, un profit de peste 7 milioane de lei”, a spus managerul instituției.

De asemenea, șeful de la Calea Ferată a dat asigurări că acesta este doar un prim-pas și că, în perioada următoare, planifică să atragă și alți agenți economici care să aleagă serviciile CFM, să repare mai multe vagoane și să asigure compania cu tracțiune.

„Aceste acțiuni vor permite majorarea coeficientului salarial și a altor categorii de angajați”, a conchis acesta.

În prezent salariul mediu pe întreprindere ajunge la 4.800 de lei și este cu circa 25% mai mic decât salariul mediu pe economie.

La ora actuală, fondul salarial al CFM constituie aproape 40 milioane de lei, iar la întreprindere activează circa 7.600 de angajați.

De notat că mulți ani la rând din cauza pierderilor, CFM a acumulat restanțe la plata salariilor, care au fost lichidate abia la începutul acestui an.



Oportunitati