De ce companiile statului din sectorul energetic nu vor achita dividende în buget

shadow
Miercuri, 03.04.2019 06:56   1375
Pentru a ajuta întreprinderile din sectorul energetic cu capital de stat, Guvernul planifică să le scutească de plata dividendelor din profitul obținut în anii 2017-2018. Asta după ce unele din ele au cerut o majorare a tarifelor cu circa 10%.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, promovat de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), trei societăți pe acțiuni - RED Nord, FEE Nord și Energocom - nu vor achita în bugetul de stat dividende din profitul obținut în anii 2017-2018 în mărimea prevăzută de legislație. 

Conform estimărilor ar fi vorba de o sumă de circa 35 milioane lei.

Citiți și:

Compania statului cere majorarea cu circa 10% a tarfelor la energia electrică

Necesitatea unui astfel de măsuri este argumentată prin dorința de a direcționa acești bani la acoperirea devierilor tarifare create anterior în urma aplicării unor prețuri reglementate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), ceea ce ar putea duce la o reducere a presiunii tarifare asupra consumatorilor.

Advertisement

Totodată banii ar urma să rămână la companii și pentru acoperirea pierderilor din anii precedenți sau formarea rezervei pentru dezvoltarea întreprinderii.

În context MEI susține că entitățile private utilizează mijloacele financiare obținute din activitatea lor, preponderent pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale (procurarea utilajelor, transferul de know-how, etc.) în scopul eficientizării activității, fabricarea/ producerea bunurilor și prestarea serviciilor competitive pe piața internă și externă. 

"În acest sens, entitățile cu capital integral sau majoritar de stat sunt dezavantajate, dat fiind că potrivit Hotărârii Guvernului nr. 110/2011, acestea, cu excepția celor care sunt în prag de insolvabilitate, sunt obligate să transfere o parte din profitul net obținut pe parcursul anului de gestiune, sub forma de dividende/ defalcări, în bugetul de stat în proporție de 50 la sută pentru entitățile pasibile privatizării și de 25 la sută pentru cele nepasibile de privatizare. 

Drept rezultat, în majoritatea cazurilor, entitățile cu capital integral sau majoritar de stat, sunt lipsite de mijloace financiare necesare pentru dezvoltare, procurarea utilajelor moderne, reprofilarea activității în direcții competitive, pentru suplinirea mijloacelor circulante, iar în unele cazuri, din lipsa mijloacelor circulante disponibile, sunt nevoite să ia credite pentru a achita", se arată în nota de argumentare a proiectului.

Menționăm că unele întreprinderi de stat sau companii cu capital de stat din sectorul energetic, sunt deja supraîndatorate și de ani de zile nu mai achită dividende statului. E vorba în special de Moldovagaz, Termoelectrica, CET-Nord etc. Oportunitati