Timpul de trecere a controlului vamal pentru TIR-uri s-a redus la jumătate datorită unei aplicații

shadow
Miercuri, 03.04.2019 12:19   1695
Versiunea modernizată a aplicației electronice pentru declararea prealabilă TIR-EPD (TIR – Electronic Pre-Declaration) este funcțională în cadrul Sistemului informațional „ASYCUDA World” al Serviciului Vamal, fiind utilizată deja de transportatorii internaționali de mărfuri.

Aceasta a fost pusă în funcțiune, pe 18 martie și în două săptămâni deja au fost perfectate 230 de declarații electronice prealabile privind mărfurile transportate în baza Carnetului TIR.

Datele au fost prezentate în cadrul unui eveniment public dedicat punerii în deplină funcțiune a modulului TIR-EPD. Noua versiune a modulului este oferită de Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA), fiind implementată cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

Un serviciu gratuit și fără intermediari

Inspectorul vamal Vitalie Ceban, care a făcut o scurtă prezentare a aplicației și beneficiilor acesteia pentru transportatori și Serviciul Vamal a precizat că ea va permite reducerea cu 10-15 minute a timpului de trecere de către transportator a procedurilor vamale. Iar aceasta în condițiile în care doar anul trecut au fost perfectate 71.578 de carnete TIR pentru trecerea controlului vamal din Republica Moldova, are un efect economic semnificativ.

Dumitru Albulesa, administrator al AITA a menționat faptul că aplicația TIR-EPD este disponibilă deja în 27 de limbi, iar sistemul funcționează în 38 de state. Potrivit lui aceasta respectă standardele Uniunii Europene de siguranță, respectă cerințele specifice ale autorităților vamale din fiecare stat, iar acoperirea geografică se extinde în mod constant.

„TIR-EPD este un serviciu gratuit și nu este nevoie să contactați brokerii vamali. Numai cu TIR-EPD are loc garantarea integrală a confidențialității informațiilor de transport, iar informațiile sunt trimise concomitent tuturor serviciilor vamale pe parcursul rutei”, a menționat Albulesa cu privire la beneficiile acestei aplicații

Timpul de trecere a controlului vamal s-a redus la jumătate

Potrivit directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, noua aplicație TIR-EPD va facilita activitatea atât a transportatorilor internaționali de mărfuri, cât și a inspectorilor vamali.

Advertisement

Asta pentru că toată informația din Carnetul TIR ajunge la postul vamal în format electronic, iar funcționarul vamal o vede pe ecranul calculatorului și nu mai trebuie să completeze toate rubricile manual.

„Este evident că pentru transportatorii internaționali de mărfuri aceasta înseamnă reducerea semnificativă a perioadei de așteptare în vamă și implicit economisire de timp și de resurse”, a argumentat Directorul Serviciului Vamal. Totodată el a menționat că o reducere cu 10-15 minute a timpului de procesare a documentelor în vamă, semnifică de fapt o diminuare cu 50% a perioadei pe care o va petrece transportatorul în vamă.

Vitalie Vrabie a menționat și alte proiecte ce urmează a fi realizate cu suportul programului USAID Reforme Structurale în Moldova (și a altor finanțatori) pentru a facilita și simplifica procedurile vamale. În acest sens el a menționat proiectele de modernizare a mai multor puncte de trecere a frontierei, dar și dezvoltarea unui portal informativ cu privire la comerț.

Cooperare transfrontalieră trebuie extinsă

Șeful interimar al Departamentului dezvoltare economică din cadrul Misiunii USAID Moldova, Steven Welker, a menționat faptul că anul trecut, USAID a susținut desfășurarea unui studiu de Evaluare a Coridoarelor Comerciale, care a vizat examinarea fluxului de mărfuri prin Moldova.

„Ca rezultat al evaluării a fost atestat faptul că peste 90% din comerțul extern al Republicii Moldova este efectuat cu camioane. De asemenea, au fost atestate probleme serioase determinate de întârzierile la frontieră, acestea având un impact real negativ asupra economiei Republicii Moldova. Lucrăm acum cu dumneavoastră pentru a rezolva aceste probleme, iar TIR-EPD este prima inițiativă dintr-un șir de mai multe inițiative care, credem noi, vor aduce îmbunătățiri reale și durabile în acest domeniu”, a precizat Steven Welker.

Pe de altă parte directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir a menționat că aceste acțiuni nu vor da rezultatul scontat fără o cooperare transfrontalieră, în special cu partea română.

„O mare parte din problemele (legate de transportul de mărfuri la export n.r.) pot fi soluționate doar în colaborare cu partenerii din România”, a afirmat Douglas Muir.

Modulul a fost disponibil anterior, din 2009 până în 2013, Republica Moldova fiind prima țară din afara spațiului comunitar care a utilizat TIR-EPD. Însă datorită anumitor dificultăți tehnice la modernizarea sistemului informatic de gestiune ”ASYCUDA World” anterior nu s-a reușit reintegrarea modulului TIR-EPD.Oportunitati