Veniturile reale ale moldovenilor au crescut cu doar 3,1% în 2018

shadow
Marţi, 02.04.2019 05:30   2023
În anul 2018 veniturile disponibile ale populației au constituit în medie pe o persoană pe lună 2.383,1 lei, fiind în creștere cu 6,2% față de anul precedent.

În termeni reali (cu ajustarea la indicele prețurilor de consum) veniturile populației au înregistrat o creștere de 3,1%, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS).

Salariul și pensia, principalele surse

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit cu o pondere de 43,7% în veniturile totale. Comparativ cu anul 2017 contribuția acestor venituri s-a majorat cu 0,6 puncte procentuale.

Prestațiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanță, în medie acestea constituie 24,7% din veniturile medii lunare ale populației. Contribuția plăților sociale s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale față de anul precedent.

La formarea veniturilor au contribuit și activitățile pe cont propriu cu o pondere de 12,7% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Activitatea individuală agricolă reprezintă 7,3% din activitățile pe cont propriu, iar 5,4% au fost obținute din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 15% din total venituri sau cu 1,5 puncte procentuale mai puțin comparativ cu anul 2017.

În funcție de mediu de reședință, se constată că veniturile populației din mediul urban au fost în medie cu 773,1 lei sau cu circa 38% mai mari comparativ cu veniturile populației din mediul rural.

Advertisement

Pentru populația din mediul urban principalele surse de venituri sunt activitatea salarială, care a asigurat veniturile populației în proporție de 55,6% și prestațiile sociale – 22,5%.

Pentru gospodăriile din mediul rural, cea mai importantă sursă de venit la fel este salariul – 31% din total venituri, dar contribuția acesteia este cu 24,6 puncte procentuale mai mică decât în mediul urban. Totodată, veniturile obținute din activitatea individual agricolă au asigurat 14,3% din totalul veniturilor disponibile, față de 0,8% în mediul urban.

Populația rurală în comparație cu cea urbană este dependentă într-o proporție mai mare de transferurile din afara țării, ponderea acestora în venituri fiind de 20,4% față de 10% în cazul populației din mediul urban. În afară de aceasta, pentru populația rurală este caracteristică și o contribuție mai mare a prestațiilor sociale, 27,1% din total venituri, comparativ cu 22,5% în mediul urban.

Jumătate din cheltuieli pe alimente, țigări și alcool

Cheltuielile medii lunare de consum ale populației în anul 2018 au constituit în medie pe o persoană 2.407,9 lei, fiind în creștere față de anul precedent cu 7%. În termeni reali (cu ajustarea la indicele prețurilor de consum) populația a cheltuit în medie cu 3,9% mai mult comparativ cu anul 2017.

Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată pentru necesarul de consum alimentar – 43,8%. Pentru întreținerea locuinței o persoană în medie a alocat 18,2% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 10,7%. Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru serviciile de sănătate (5,1%), comunicații (4,6%), transport (4%), dotarea locuinței (3,8%), învățământ (0,5%), etc.

Dat fiind că populația din mediul urban dispune de venituri mai mari, respectiv și cheltuielile de consum a acestei categorii de populație sunt cu 800,5 lei sau de 1,4 ori mai mari față de cheltuielile populației din mediul rural.

În mediul urban, pentru asigurarea consumului de produse alimentare, populația a alocat 41,2% din cheltuielile lunare de consum, iar în rural – 46,6%.



Oportunitati