Un nou parteneriat public-privat de milioane

shadow
Vineri, 29.03.2019 11:43   2970
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat concursul de selectare a partenerului privat pentru implementarea proiectului de parteneriat public-privat (PPP) "Crearea Sistemului automatizat de supraveghere a siguranței publice și rutiere în Republica Moldova”.

Parteneriatul are drept scop asigurarea respectării de către participanții la traficul rutier a legislației și reglementărilor în vigoare, eliminarea oportunităților de corupție, reducerea numărului și impactului accidentelor rutiere și asigurarea siguranței participanților la trafic.

Citiți și:

Cum escorta milionarilor din Moldova scapă de amenzi rutiere

Potrivit anunțului, compania selectată va încheia cu MAI un contract de parteneriat public-privat pentru un termen de 25 de ani. Concursul se va desfășura într-o singură etapă, iar documentația-standard privind condițiile concursului poate fi obținută la Minister, contra unei plăți nerambursabile de 5.000 de euro (circa 100.000 lei). 

Taxa de participare la concurs este de 10.000 de euro, oferta trebuie să fie însoțită de o garanție în valoare de 100.000 de euro.

Potrivit anunțului, la concurs pot participa persoanele juridice și/sau fizice de drept privat, rezidente ale Republicii Moldova și/sau ale unui stat cu care Republica Moldova are semnate acorduri de colaborare comercială economică și/sau privind promovarea și protejarea investițiilor.

Advertisement

Investiții necesare - 21 de milioane de dolari

În februarie 2019, MAI argumenta necesitatea unui PPP în domeniu prin faptul că sistemul actual nu este funcțional, iar necesarul de investiții era estimat la 21 de milioane de euro, care urmează a fi atrase pentru implementarea parteneriatului, indică ca perioadă optimă de recuperabilitate a investiției este de 25 ani.

Citiți și:

Moldova nu are un sistem automatizat de supraveghere video a circulației rutiere

De asemenea se menționa că un astfel de Sistem de supraveghere va permite evaluarea în timp real a tabloului situațional în oraș și pe traseele naționale și va fi asigurat volumul suficient de informații pentru a răspunde și interveni prompt la incidente și problemele societății, spre exemplu, dar care nu se limitează la: ambuteiaje și incidente în trafic, situații excepționale, infracțiuni stradale și acte de terorism, etc.

De notat că în prezent Republica Moldova nu are un sistem automatizat de supraveghere video a circulației rutiere, chiar dacă anterior au fost implementate câteva PPP.

Totodată un an în urmă Ministerul Afacerilor Interne promitea că până la finele anului 2018 sistemul automatizat de supraveghere video a circulației rutiere din cele 33 de puncte de monitorizare, amplasate în raioanele republicii, va fi funcțional.

Anterior Curtea de Conturi a constatat că modul cum a fost implementat și gestionat sistemul de supraveghere a traficului rutier în perioada 2014-2015 în Republica Moldova a dus la abateri grave și prejudicii de peste o sută de milioane lei.



Oportunitati