Cine și cum a câștigat zeci de milioane de lei de pe urma manipulării pieței valutare

shadow
Vineri, 29.03.2019 09:03   3676
Acum patru ani, în a doua jumătate a lunii februarie, casele de schimb valutar au afișat cel mai slab curs al leului din istoria Republicii Moldova. O anchetă RISE Moldova arată cum de pe urma atacului speculativ asupra leului s-au obținut profituri de zeci de milioane de lei, care au fost scoase în offshore.

Atunci un dolar a ajuns să coste 24 și chiar 25 de lei, după ce două luni mai devreme se vânduse cu cel mult 16 lei. S-a scumpit și moneda unică europeană, care a sărit de la 19 la aproape 30 de lei.

Cine și cum a atacat leul

Se întâmpla imediat după dispariția miliardului din sistemul bancar, dar și pe fundalul tentativele eșuate ale deputaților de a investi un nou Guvern.

Situația din februarie 2015 a fost a doua cea mai mare depreciere a leului. Prima a avut loc la finele anului 1998 și a fost provocată de criza financiară din Federația Rusă, ajunsă în prag de faliment. Dar dacă în ‘98 motivul prăbușirii monedei naționale a fost cât de cât clar, atunci în 2015 acesta s-a datorat factorilor interni, precum furtul miliardului, criza politică, dar și unui atac asupra leului la care a participat cel puțin o bancă.

Potrivit anchetei RISE Moldova, care citează date ale Băncii Naționale a Moldovei singura bancă implicată în astfel de acțiuni a fost Moldindconbank și conducerea ei de atunci.

O schemă a fost realizată prin intermediul firmei Provix-Group, pe atunci acționară la Moldova-Agroindbank, care a primit la începutul anului 2015 un împrumut de 200 de milioane de lei, chiar dacă aceasta nu avea activități economice, iar activele nu ajungeau nici la 760.000 de lei.

Advertisement

Firma a primit creditul pentru a cumpăra peste 500 de unități de tehnică pentru lucrări de construcție, în realitate după ce primește banii în cont, firma îi convertește în dolari.

"Altfel spus, cumpără valută de la bancă. În total, 11 milioane de dolari, ceea ce însemna jumătate din rulajul zilnic al pieței valutare din întreaga țară", scrie RISE..

Ulterior, firma Provix-Group a transferat dolarii pe conturile a două companii din Marea Britanie. Ambele companii britanice aveau un capital social de doar două lire sterline, adică de 45 de lei moldovenești, și fondatori din jurisdicții necunoscute.

Însă pe 17 februarie 2015, când casele de schimb valutar au afișat cursurile de schimb record pentru Republica Moldova, Provix-Group decide să-și stingă creditul luat de la Moldindconbank.

Urmează exact aceeași procedură de accesare a împrumutului, doar că în ordine inversă. Avânt pe cont dolari, firma îi convertește în lei, ca să poată plăti creditul. Altfel spus, a vândut băncii dolari. Și aici e partea cea mai interesantă. Atunci când a luat creditul de 200 de milioane de lei și a trebuit să-i convertească, Provix-Group a cumpărat dolari de la bancă la un curs de circa 18,20 lei per dolar. Iar câteva săptămâni mai târziu a vândut dolari băncii la un curs de 23 de lei per dolar.

Profit ilicit de 50 milioane, sancțiuni de câteva sute de mii de lei

Profitul obținut de companie (dar ratat de bancă) a fost de peste 50 milioane de lei, care a rămas în offshore.

Potrivit RISE Moldova, Moldindconbank nu s-a limitat atunci doar la schema cu Provix-Group, prin care a creat o cerere artificială de dolari pe piață și, implicit, a contribuit la devalorizarea leului.

În ultimele zile din 2014, cu o lună și jumătate mai devreme de la prăbușirea istorică a valutei naționale, banca a încheiat cu opt companii din Republica Moldova o serie de contracte prin care se angaja, ca la o anumită dată, să le vândă 21 de milioane de dolari. Cursul de schimb negociat pentru un dolar era de 15 lei și 83 de bani și de 15 lei și 90 de bani, cu 20 de bani mai mare decât cursul oficial.

În urma unui control de la BNM, Moldindconbank a fost găsită vinovată de încălcarea legislației bancare și de manipularea pieței valutare și a fost sancționată cu o amendă de circa 600 de mii de lei. Totodată, cinci persoane din comitetul de conducere al băncii s-au ales cu amenzi de câte 88 de mii de lei, iar opt membri ai consiliul de administrare au primit amenzi de 44 de mii de lei.

Nimeni însă nu a fost atras la răspundere penală pentru aceste acțiuni.



Oportunitati