Boom-ul economic din regiune s-a terminat. Ce va fi cu economia Moldovei și a altor state

shadow
Joi, 28.03.2019 15:21   1333
Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena (WIIW) a anunțat miercuri că economiile din Albania, Kosovo și Moldova vor avea cea mai mare creștere dintre cele 23 de țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) perioada 2019-2021.

În același timp cea mai lentă creștere economică din CESEE în 2019-2021 va fi înregistrată în Rusia, Belarus și Turcia.

Potrivit WIIW, boom-ul economic ce s-a înregistrat într-o mare parte a regiunii în perioada 2017-2018 sa încheiat, iar ratele de creștere vor scădea în următorii 2-3 ani.

"Creșterea globală mai slabă, protecționismul american, Brexit și problemele permanente din zona euro reprezintă o amenințare gravă pentru economiile dependente de export ale CESEE", susțin experții WIIW.

WIIW a proiectat o creștere economică pentru grupul de 23 de țări CESEE, la 1,8% în 2019, în scădere de la 3,2% prognozată în 2018. În anii 2020 și 2021, creșterea economică a regiunii se va accelera la 2,5%, respectiv la 2,7%.

Advertisement

"Pe termen lung, statele CESEE se vor confrunta cu o serie de provocări formidabile: declinul demografic fără precedent pe timp de pace, atacurile asupra calității și independenței instituțiilor, lipsa pregătirii pentru noua economie digitală și nivelurile scăzute de automatizare comparativ cu economiile fruntașe din Asia, America și Europa de Vest", se arată în prognoza Institului din Viena.

Potrivit estimărilor cercetătorilor Moldova va avea una dintre cele mai semnificative decline demografice care poate afecta grav economia.

Institutul de la Viena a declarat, de asemenea, că factorii de decizie și firmele trebuie să acționeze acum pentru a se asigura că regiunea nu este condamnată la un viitor cu creștere scăzută sau zero.

Republica Moldova a înregistrat o creștere economică de 4% în anul 2018, până la 190 miliarde de lei, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS).

Principalele motoare de creștere a PIB a fost consumul final al gospodăriilor populației și formarea brută de capital. Consumul final al gospodăriilor populației a crescut cu 3,2% și a avut o pondere de 84,3% la formarea PIB, în timp ce formarea brută de capital a avut o contribuție mai redusă la formarea PIB, respectiv 24,3%.

Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o creștere de circa 4% a economiei în anul 2019, până la o valoare de 209,3 miliarde de lei, în schimb Banca Mondială anticipează un avans a economiei de 3,8%, fiind alimentat de consumul privat, pe fondul creșterii reale a salariilor și redresării remiterilor.

 Oportunitati