Moldovagaz a planificat o creștere cu 35% a tarifelor la gaze pentru 2019, susține șeful statului

shadow
Miercuri, 27.03.2019 09:00   5166
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon continuă să anunțe noi cifre îngrijorătoare privind o posibilă majorare a tarifelor la gaze și alte resurse energetice. Guvernul, ANRE și Moldovagaz nu comentează deocamdată informațiile.

"În proiectul de buget pentru acest an, pe care l-au prezentat ei (Moldovagaz, n.r.) la Gazprom și despre care nu vor să vorbească, este inclusă o creștere a tarifelor la gaze în interiorul țării cu circa 35%", a declarat Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni de la postul NTV Moldova, afiliat socialiștilor.

Majorare iminentă a tarifelor la gaze

Şeful statului a spus că a văzut personal documentele și că aceasta vorbește despre o majorare iminentă a tarifelor la gaze pentru consumatori, iar autoritățile tac pentru că se tem că le va afecta imaginea în situația în care există riscul unor alegeri anticipate sau a celor locale.

Citiți și:

Gazprom a majorat prețul gazelor pentru Moldova

Totodată el a menționat iarăși că pentru a evita o astfel de evoluție negativă este necesar un astfel de Guvern (cu participarea socialiștilor), care să reia negocierile cu Gazprom și relațiile bune cu Federația Rusă.

Advertisement

În plus Dodon a menționat riscul reducerii abrupte din anul 2020, a tranzitului de gaze din Rusia spre statele din Balcani prin Ucraina (și Moldova).

Diminuarea ar putea fi de cel puțin două ori și afecta nu doar veniturile Moldovatransgaz de pe urma prestării serviciilor de tranzit, dar și ar putea duce la o reducere a livrărilor de gaze în țara noastră, a avertizat șeful statului.

Menționăm că de la 1 ianuarie 2019 prețul de import al gazelor rusești a crescut cu 25% și constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi. Asta chiar dacă anterior Igor Dodon susținea că a discutat cu administrația Gazprom posibilitatea reducerii tarifelor. 

Mai adăugăm că Moldovagaz nu a comentat deocamdată informațiile despre o posibilă majorare a tarifelor la gaze și nici nu a prezentat la ANRE o 

Cât despre o eventuală ajustare a tarifelor Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică susține într-un răspuns pentru Mold-street.com că până la mijlocul lunii martie 2019, "calcule pentru ajustarea tarifelor și prețurilor reglementate nu au fost depuse spre examinare (înregistrare) la ANRE".

Citiți și:

Guvernul se pregătește de o eventuală criză a gazelor din cauza datoriilor: Cinci scenarii de riscOportunitati